Ne perite svježu piletinu! Evo i zašto

Opasno

Na prvi pogled ne djeluje logično i čak zvuči nehigijenski, ali upravo je suprotno. Kada se malo zadubimo u problem, shvatit ćemo zbog čega stručnjaci upozoravaju da svježe pileće meso ne treba prati.

Ne perite svježu piletinu! Evo i zašto
Foto: Unsplash

Radi se o tome da prilikom pranja svježeg mesa, na stotine malih kapljica vode padaju svuda naokolo. Ako već znamo da je pileće meso podložno tome da predstavlja dom brojnim bakterijama koje izazivaju brojne infekcije, tada postaje jasno što je svaka ta kapljica potencijalna opasnost.

"Ispitivanja su pokazala da 44 posto ljudi uvijek pere piletinu prije njenog spremanja, a to je praksa koja može campylobacter bakteriju proširiti prvo na ruke, a zatim i na radne površine, na odjeću, kao i na pribor za jelo i sve predmete koji se nalaze u bližoj okolini, a na koje mogu pasti kapljice vode", navode iz britanske agencije za zdravstvo.

Da se radi o ozbiljnim upozorenjima jasno govore problemi koje izaziva samo ova pomenuta bakterija, a neki od njih je i izazivanje oštećenja nerava. 

Sada se logično postavlja pitanje kako onda oprati mesto. Stručnjaci tvrde da je sama toplota kojoj je izloženo prilikom prženja/pečenja/kuhanja sasvim dovoljna da uništi sve mikroorganizme koji se nalaze na mesu.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak