Sir trapist i kačkavalj

Korisne informacije

Da li ste se nekad zapitali koliko naš organizam voli kačkavalj i da li ga isto toliko i mi volimo i želimo jesti kada ga vidimo? Sigurno ste čuli da je kačkavalj zdrav, ali to nije uvijek tačno. Sadrži hranjive materije kao što su proteini, ali ipak trebate znati i neke stvari na koje vrijedi obratiti pažnju. 

1. Nemojte odbacivati polumasni kačkavalj

Odrasle osobe trebaju unositi tri šolje mliječnih proizvoda sa niskim nivoom masnoća devno. Ipak, dozovoljeno je i 100 grama punomasnog kačkavalja. 

2. Masnoća nije uvijek štetna

Brojna hrana koju jedemo sadrži puno više masnoća nego što ustvari znamo. Istopljeni kačakavalj nije ništa lošiji od te hrane. Kada jedete komad mocarele vi unosite istu količinu masti kao kad jedete komad istopljenog kačkavalja, samo što toga niste svjesni. 

3. Ne postoji najbolji kačkavalj

Ne volimo svi isti kačkavalj, ali koji god i da volite, jedite ga, jer čak i onaj prerađeni kačkavalj sadrži proteine. Samo obratite pažnju na sastojke. Neki kačakavalji imaju malu količinu konzervansa a visok nivo natrijuma. 

4. Kačkavalj sadrži jako puno natrijuma

Kačakavalj može biti prepun natrijumom. Odraslima je potrebno 180 do 500 mg natrijuma dnevno, ali ne biste smjeli preći gornju granicu od 2.300 mg. Neki kačkavalji prirodno imaju manje natrijuma, kao parmezan koji sadrži 76 mg. u jednoj kašiki. Obratite pažnju na količinu natrijuma koju unosite. 

Komentari (1)

Sta je razlika izmedju trappista i kackavalja

VESELIN PANTOVIC
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak