1 1/1

Princip ishrane Hunza naroda

Tajna dugovječnosti i zdravlja naroda Hunza
Tajna dugovječnosti i zdravlja naroda Hunza

Proračuni istraživača govore da pripadnici ovog vitalnog naroda dnevno u prosjeku unose 1.933 kalorije, i to koje potiču iz 50 grama proteina, 36 grama masti i 365 grama ugljikohidrata.

Ishrana Hunza je tokom ljeta zasnovana na svježem voću i povrću, dok tokom zime konzumiraju suhe marelice, proklijale žitarice i ovčiji sir. 

Kao osnova ishrane ovog naroda je čapati hljeb, koji se pravi od cijelih sjemenki heljde i prosa, a u čiju smjesu još ulazi malo mlijeka, vode, i smrvljeno povrće, a u novije vrijeme, ulje, cimet, papaja i slično.

S druge strane, na svakodnevnom meniju su i pite čije pečenje obično traje veoma kratko kako bi sačuvalo hranjive vrijednosti. Meso jedu jako rijetko, gotovo nikako, a ranije pomenute marelice kao jedan od osnovnih dijelova ishrane su poznati kao izvori kalija, natrija, i vitamina A, te se i same one u novije vrijeme dovode u vezu sa borbom protiv ćelija raka, pa ne treba ni čuditi što sklop svih ovih elemenata ima za rezultat najzdravije i najdugovječnije stanovništvo.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak