Tragovi na rukama otkrivaju skrivene bolesti - Body.ba

Pogledajte u svoje ruke

Tragovi na rukama otkrivaju skrivene bolesti

Piše: Body.ba

Četvrtak, 11.07.2013.

Tragovi na rukama otkrivaju skrivene bolesti

Svaka rana i pjega imaju svoju historiju, ali pojave na rukama mogu kriti i neku dublju priču. Gledajući u dlanove i prste možete otkriti rane znakove nekih bolesti. Nekada je bilo uobičajno da doktori gledaju dlanove pacijenata jer su se na taj način mogli uočiti važni tragovi za cjelokupno zdravlje. Ovaj metod se mora vratiti u praksu, jer ruke mogu ukazivati na mnoge hormonalne promjene i mogu otkiti kakav vam je imunitet.

1. Crveni dlanovi
Crveni dlanovi mogu biti posljedica dizanja velike težine, rada građevinskih poslova, ručnog pranja ili držanja vrelih predmeta. Ali ako vam dlanovi ostanu crveni duže vrijeme, to može biti znak bolesti bubrega, osobito ciroze i masnih naslaga. Ovo ne važi za žene u drugom stanju, jer crveni dlanovi kod njih su normalna pojava zbog povišenog krvnog pritiska, koje uzrokuje to crvenilo.

2. Dužina prstiju
Kod muškaraca prst na koji se nosi burma je duži od kažiprsta, što je kod žena obrnuto. Ukoliko žene imaju mušku formaciju prstiju, imaju duplo veće šanse da obole od osteartritisa, tvrde naučnici koji su obavili istraživanja tokom 2008 godine.

3. Natečeni prsti
Ako ste sjedili duže vremena i vašem tijelu je potrebno razdrmavanje, ovo je normalna pojava. To može biti posljedica vrućina, menstrualnog ciklusa ili prevelike količine soli u vašem organizmu. Ali ako su vaši prsti debeli i kruti, a prsten koji inače nosite ne možete staviti, iako već danima pijete jako puno tečnosti, onda vam natečeni prsti ukazuju na hipotireozu.

4. Blijedi nokti
U normlanim okolnostima, ako blago stisnete nokat, krv se povalči i pojavljuje se bijela fleka, ali se roza boja vraća jako brzo. U slučaju da vaši nokti ostaju bijeli duže vrijeme nakon pritiska ili izgledaju bijelo sve vrijeme, to može biti znak da ste anemični.


5. Sitne crvene linije ispod noktiju
Izgledaju kao tamno crvene ili smeđe prugice ispod noktiju. To su područija krvarenja koja mogu signalizirati infekcije srca ili krvi. Ovo sitno krvarenje se dešava kada mala krvna zrnca zabušavaju protok krvi u kapilarima pod noktima i na nogama.

6. Debeli i zaobljeni vrhovi prstiju
Ovo može biti znak za srčane bolesti ili bolesti pluća. Možda ste primjetili i bolne nokte, na način da se bol od nokta proteže kroz cijeli prst. Ako je cirkulacija srca ili pluća slabija, količina kiseonika u krvi će najvjerovatnije opasti. Vremenom će meko tkivo prstiju rasti i vrhovi prstiju i noktiru će se savijati na vani.

7. Plavi prsti
Sivo-plave ruke i gubljenje osjećaja mogu biti znaci poremećaj u cirkulacionom sistemu, poznat kao Reyov sindrom ili bolest. Taj sindrom uzrokuje privremene i nagle grčeve u krvnim sudovima, a to umanjuje cirkulaciju.

Stwarno dobro objasnjenje,Ja sam inace znao da se preko noktiju mogu wideti neke bolesti..ali za swe ostalo nisam znao! :)

- milan

Četvrtak, 11.07.2013. 22:46,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Pola litra svakoga dana

Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Naučno istraživanje kojim je urednik Bright Side-a odlučio jednom za sva vremena ispitati tvrdnje da je pivo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Učimo od njih

Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Veoma interesantno istraživanje sa svojim potpuno impresivnim rezultatima, objavljeno je u britanskom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)