Važnost hrane koja sadrži jod - Body.ba

Korisni savjeti

Važnost hrane koja sadrži jod

Piše: Body.ba

Nedelja, 25.05.2014.

Jod igra jako bitnu ulogu u održavanju općenitog zdravlja kod ljudi. Dovoljan i redovan unos joda kroz ishranu neće dozvoliti da se akumulira prekomjerna količina masti u vašem organizmu. Jod će vam pomoći u borbi protiv opadanja kose i pomoći će da potakne njen rast, ali isto tako pridonosi uništavanju malignih ćelija. 

Jodirana kuhinjska so

Ovo je najznačajniji izvor joda. Jodirana kuhinjska so sadržava sve ljekovite sastojke samo četiri mjeseca, pa zbog toga se potrudite da kupujute so koja nije već dugo vremena spakovana. 

Orasi

Iako možda niste znali, naročito mladi zeleni plodovi oraha su odličan prirodan izvor joda. Mladi orasi se često mješaju sa medom i na taj se način unose svakodnevno u organizam. 

Alge

Veliku količinu joda sadrže i alge koje su u suštini povreće koje potiče iz dubina mora. Naročito bogate jodom su smeđe alge. 

Morski plodovi

Morski plodovi apsorbiraju relativno veliku količinu joda iz mora i okeana. Naročito su dobre za konzumiraje školjke, škampe i bijela riba. 

Ćureće grudi

Pečene ćureće grudi su bogat izvor joda, ali samo ako se radi o ćurki koja je bila hranjena zdravom i organskom hranom, znači domaća ćurka. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Eksplozija stomaka

Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Legendarna teretana na otvorenom Muscle Beach u Kaliforniji, mjesto je na kom su svojevremeno trenirale neke...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Par dana pred prosidbu

Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Srceparajuća priča o smrti 25-godišnjeg bodybuildera iz Velike Britanije Sama Standerwicka, potresla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)