Prebrza konzumacija hrane može da uzrokuje povećanje rizika od dijabetesa tip 2, pokazala su nova istraživanja. U novim istraživanjima je bilo uključeno 234 volontera koji boluju od dijabetesa tip 2 i 468 zdravih volontera. Volonteri koji su imali zadatak da jedu brzo su imalu u prosjeku 2,5 puta veći rizik za razvoj dijabetesa.
Zašto ne trebate jesti brzo?
Polako, polakoOsim toga volonteri koji su brže konzumirali svoju hranu su imali veći indeks tjelesne mase. I prethodna istraživanja su ukazivala na slične rezultate. Ukoliko jedete brže, ne dajte vremena mehanizmu koji šalje paruke mozgu da ste siti. Nervi šalju signale mozgu da se žuludac širi. Istovremeno, hormon za glas poznat kao grelin, koji se proizvodi dok se želudac prazni, prestaje da se proizvodi.
Od trenuntka kada počnete da jedete, potrebno je oko 20 minuta da poruka koja alarmiše da ste sitit stigne do mozga, objašnjavaju naučnici koji su radili na istraživanjima.
Mnogi ljudi razvijaju ovu naviku još od malih nogu, jer žele da pobjegnu od stola i da se igraju. Prebza konzumacija hrane uzrokuje gasove, neprijatnost, napuhanost, a sve to je rezultat i unutrašnjeg povećanja količine vazduha pri gutanju hrane.