Bol u donjem dijelu leđa: Vježbe za olakšanje - Body.ba

Joga vježbe

Bol u donjem dijelu leđa: Vježbe za olakšanje

Piše: Body.ba

Utorak, 14.01.2014.

Bolovi u donjem dijelu leđa problem su barem povremeno kod čak 80 posto svjetske populacije, a samo u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje se na pokušaje rješenja ovog problema potroši preko 50 milijardi dolara!

Više je načina za rješenje ovog problema, od pravog načina držanja pa do kupovine boljeg madraca, ali samo jedan način stvarno rješava problem - ojačanje mišića donjeg dijela leđa, koji trebaju preuzeti teret koji je zbog njihove slabosti pao na kičmeni stub.

Zbog toga se preporučuju razne vježbe, ali i istezanja koja preporučuju ljekari, a sve kako bi se smanjio pritisak na donja leđa.

Celebrity joga instruktor Kristin McGee je osmislila program od 7 poza koje su zamišljene tako da pomognu ljudima koji imaju problem sa bolom u donjem dijelu leđa.

Upozorenje: U slučaju hroničnih problema i jakog bola, prije izvođenja vježbi posavjetujte se sa ljekarom

1. Brod poza

Sjesti i podići koljena u visini prsa, a zatim istegnuti ruke tako da budu u paralelnom položaju s podom dok su šake kod koljena. Istegnuti noge tako da kompletne zatvaraju ugao od 45 stepeni u odnosu na tlo

2. Savijanje naprijed

Istegnuti leđa tako da se prilikom sjedenja na podu rukama uhvati za tabane, a glava se spusti skroz dok ne dotakne koljena.

3. Sjedeći zaokret

Zaokret koji povećava fleksibilnost leđa izvodi se okrećući u stranu rame i vrat, a istovremeno koljeno desne noge (ako se okrećemo u desno) ide na suprotnu lijevu stranu.

4. Poza "članak na koljenu"

Na ovaj način se potiče fleksibilnost kukova, koji su obično kod muškaraca dosta ukrućeni. Ovu pozu je moguće izvesti tokom sjedenja na stolici ili na podu, jednostavno treba izabrati ugodniju.

5. Poza "mačka - krava"

Odličan način zagrijavanja leđa. Stojeći četveronoške na koljenima i dlanovima, glavu zabaciti tako da pogled ide visoko gore, a već u idućem položaju glava ide što niže tako da u krajnjem položaju bude između ruku.

6. Polumjesec iskorak

Iskoračiti jednom nogom, dok je druga koljenom oslonjena na tlo. Na prednje koljeno se osloniti rukama i zadržati se u tom položaju nekoliko sekundi. Drugi nivo ove vježbe je još efikasniji, a cilj je podići ruke iznad glave i nageti se nazad tako da zadnjom nogom, leđima i rukama zatvorimo položaj sličan polumjesecu.

7. Dječija poza

Relaksacijska poza koja pomaže svim mišićima leđa da se istegnu i opuste. Izvodi se tako da ležeći na prsima uz savijena koljena omogućimo leđima da se opuste, a dvije su varijacije ove vježbe - prva sa rukama potpuno ispruženim ispred i druga, sa rukama iza leđa.

obavezno u vježbe dodati i plank tj daska za jačanje jezgre

- salmir

Utorak, 14.01.2014. 18:06,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Pola litra svakoga dana

Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Naučno istraživanje kojim je urednik Bright Side-a odlučio jednom za sva vremena ispitati tvrdnje da je pivo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)