Led i povrede

Držitite led do 2-3 minuta na povredi

Piše: Adnan Ćosić

Subota, 17.07.2010.

Držitite led do 2-3 minuta na povredi

Led je njabolje koristiti da se ublaži bol

Mnogi znaju  da pri povredi nekog od zglobova na tijelu treba staviti led ili hladne obloge, a cilj je spriječiti pojavu ili u većini slučajeva spriječiti dalji razvoj otekline.

Međutim, mnogi ne znaju koliko vremenski dugo je potrebno držati led ili hladnu oblogu na povrijeđenom dijelu tijela ili zapravo kako led djeluje na suzbijanje otoka.

Možete i izvesti eksperiment kod kuće da bi vam neke stvari bile jasnije.

Savjet koji je David Berman napisao za My Fit Tribe portal je započeo sa malim eksperimentom, a cilj je bio ustanoviti koliko dugo je optimlano držati led ili hladnu oblogu na mjestu gdje se je pojavio otok.

Ukoliko ste u prilici možete i vi ovaj eksperiment izvesti, a potrebno je da uzmete led i stavite ga na jednu od svojih butina i držite jednu minutu. Nakon isteka jedne minute pogledajte vašu kožu. Trebala bi biti biti bijela tj. blanširana. Zatim, stavite led na drugu butinu i držite 5 minuta. Nakon što je 5 minuta proteklo, skinite led i opet pogledajte vašu kožu. Koje je boje sada vaša koža? Kod većine bi trebala biti crvene boje. Ako je vaša koža pocrvenila nakon 5 minuta ledene obloge, onda samo zamislite koja bi bila boja nakon 20 minuta.

Šta se zapravo tu dešava?! Kada počinjete hladiti vašu kožu, rekacija tijela je da sužava krvne žile i to se dešava u relativno kratakom periodu. Kod većine je to nakon 1-2 minuta.  Rezultat toga je bjelina na vašoj koži.

Međutim, nakon nešto dužeg hlađenja kože, tijelo počinje reagovati tako da proširuje krvne žile sa ciljem da pošalje što više krvi tom dijelu kako bi se spriječila oštećenja kože i tkiva.

Kada ste povrijeđeni, skloni ste da ne pomjerate i ne izvodite pokrete sa povrijeđenim dijelom tijela.  Rezultat toga je da ne pokrećete mišiće na tom dijelu. Bez tih pokreta mišića može se stvoriti „bazen“ krvi što može dovesti do povećanja otekline.

Led je njabolje koristiti da se ublaži bol. Kada se ublaži bol, mišići na povrijeđenom dijelu  se mogu opustiti i možete pokretati vaše zglobove i mišiće, čak i ako se radi i o malim pokretima.  Oputanje mišića poboljšava cirkulaciju.

Povrijeđeni dio tijela treba hladiti dovoljno dugo da dođe do smanjenja bola, ali ne dovoljno dugo da se pojavi crvenilo na koži. Za većinu ljudi je to 2 do 3 minuta hlađenja da bi postigli ovaj efekt.

Nakon 2 do 3 minuta potrebno je maknuti hladni oblog i pokušati raditi jednostavne i  bezbolne pokrete sa povrijeđenim područjem. Zatim sačekate da se vaša koža vrati u „normalnu“ temperaturu, a nakon toga možete ponoviti postupak hlađenja onoliko puta koliko mislite da je potrebno.

Ja sam znala drzati led dok se ne istopi.:)
Od sad cu slijediti vase savjete,
iako se nadam se nece biti potrebe. ;)

- emina

Nedelja, 29.08.2010. 17:03,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Učimo od njih

Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Veoma interesantno istraživanje sa svojim potpuno impresivnim rezultatima, objavljeno je u britanskom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Iskrena Starlie Smith

Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Dok se djevojke grozničavo trude sakriti svaku aknu na svom licu prilikom izlazaka vani, sigurno im ne pada...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Prva djevojka u kolicima na izboru za Miss

Ljepotica i heroj

Prva djevojka u kolicima na izboru za Miss

Caremonija izbora za Missa Australije, protekla je u jednom potpuno nesvakidašnjem izdanju, budući da je bez...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)