Izborite se sa prehladom uz ove namirnice - Body.ba

Ostanite zdravi

Izborite se sa prehladom uz ove namirnice

Piše: Body.ba

Četvrtak, 13.11.2014.

Izborite se sa prehladom uz ove namirnice

Kako je naš organizam u ovim prelaznim periodima godine posebno izložen bombardovanju raznih mikroorganizama sa svih strana, potrebno je učiniti određene korake kako bi se zaštitili. Osnovni je korekcija ishrane i ubacivanje namirnica koje služe kao ispomoć organizmu.

Iako nam je svima poznato da vitamin C igra jako značajnu ulogu kada je u pitanju borba sa prehladama i gripom, postoje i drugi elementi koji su od velike važnosti, a pažnju treba obratiti na sljedeće namirnice:

- Riba

Nezasićene masne kiseline direktno učestvuju u jačanju imunološkog sistema i pomažu tijelu da se izbori sa uzročnicima prehlada i gripe.

- Bijeli luk

Namirnica koju još zovu prirodnim antibiotikom. Radi se o jako snažnom antioksidansu koji nije tek tako zaradio pomenuti nadimak.

- Gljive

Također snažni antioksidansi, koji istovremeno sadrže i brojne mikronutrijente poput vitamina i minerala neophodnih za optimalno funkcionisanje organizma.

- Čaj

Omiljeno piće u hladnim danima zaista ima dobre efekte na ljudsko zdravlje, a pored toga što umiruje bolno grlo i hidratizira organizam, većina čajeva istovremeno ima i diuretsko svojstvo koje pomaže izbacivanju bakterija iz organizma.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Pola litra svakoga dana

Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Naučno istraživanje kojim je urednik Bright Side-a odlučio jednom za sva vremena ispitati tvrdnje da je pivo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Učimo od njih

Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Veoma interesantno istraživanje sa svojim potpuno impresivnim rezultatima, objavljeno je u britanskom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)