"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način - Body.ba

Opterećenje od 30kg

"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način

Piše: Body.ba

Srijeda, 26.11.2014.

"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način

Probleme sa kičmenim stubom ljudi su prvo počeli izazivati nepravilnim držanjem, zatim nepravilnim položajem pri sjedenju i obavljanju različitih poslova. Kompjuteri su počeli uništavati pored donjeg dijela kičme i sam gornji, vratni predio, a čini se da će mobiteli i tableti dovršiti posao.

Naime, sve češći su slučajevi teških oštećenja gornjeg dijela kičmenog stuba, koji se na kraju moraju rješavati hirurškim putem.

Radi se o tome da moderni čovjek zahvaljujući mobilnim telefonima i tabletima u prosjeku dnevno provede 2 do 4 sata u položaju sa pogetom glavom naprijed, što je i više nego alarmantan podatak.

Doktor hirurg Kenneth K. Hansraj, koji je specijalizovan za operacije kičme i koji radi u Centru za operaciju kičme i rehabilitacijsku medicinu u New Yorku, pojašnjava o kako pogubnoj pojavi se radi. Naime, prema njegovim riječima, držanje glave u položaju u kom gledamo prema dole, na vrat stvara pritisak od skoro 30 kilograma, što slikovito možemo opisati kao stanje u kom nam za vratom sjedi 8-godišnje dijete.

Zbog toga je on napravio posebnu brošuru koja prikazuje položaje glave nagete pod različitim uglovima, od 0 do 60 stepeni, povezanim sa odgovarajućim težinama izraženim u kilogramima.

Jednostavno, ono što moramo shvatiti što je moguće prije, i što moramo preporučiti svim ljudima iz svoga okruženja je to da se radi o jako pogubnoj pojavi, te se svim silama treba truditi da zadržimo ispravni položaj te da sam mobitel podižemo visočije prema očima bez spuštanja glave.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Pola litra svakoga dana

Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Naučno istraživanje kojim je urednik Bright Side-a odlučio jednom za sva vremena ispitati tvrdnje da je pivo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)