"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način - Body.ba

Opterećenje od 30kg

"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način

Piše: Body.ba

Srijeda, 26.11.2014.

"Mobitel poza"- Uništavanje kičme na moderni način

Probleme sa kičmenim stubom ljudi su prvo počeli izazivati nepravilnim držanjem, zatim nepravilnim položajem pri sjedenju i obavljanju različitih poslova. Kompjuteri su počeli uništavati pored donjeg dijela kičme i sam gornji, vratni predio, a čini se da će mobiteli i tableti dovršiti posao.

Naime, sve češći su slučajevi teških oštećenja gornjeg dijela kičmenog stuba, koji se na kraju moraju rješavati hirurškim putem.

Radi se o tome da moderni čovjek zahvaljujući mobilnim telefonima i tabletima u prosjeku dnevno provede 2 do 4 sata u položaju sa pogetom glavom naprijed, što je i više nego alarmantan podatak.

Doktor hirurg Kenneth K. Hansraj, koji je specijalizovan za operacije kičme i koji radi u Centru za operaciju kičme i rehabilitacijsku medicinu u New Yorku, pojašnjava o kako pogubnoj pojavi se radi. Naime, prema njegovim riječima, držanje glave u položaju u kom gledamo prema dole, na vrat stvara pritisak od skoro 30 kilograma, što slikovito možemo opisati kao stanje u kom nam za vratom sjedi 8-godišnje dijete.

Zbog toga je on napravio posebnu brošuru koja prikazuje položaje glave nagete pod različitim uglovima, od 0 do 60 stepeni, povezanim sa odgovarajućim težinama izraženim u kilogramima.

Jednostavno, ono što moramo shvatiti što je moguće prije, i što moramo preporučiti svim ljudima iz svoga okruženja je to da se radi o jako pogubnoj pojavi, te se svim silama treba truditi da zadržimo ispravni položaj te da sam mobitel podižemo visočije prema očima bez spuštanja glave.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Imala je samo 35 kg a sada je dizačica tegova

Pobijedila anoreksiju

Imala je samo 35 kg a sada je dizačica tegova

Sophia Ellis je heroina koja je prešla put od anoreksije do takmičenja u profesionalnom dizanju tegova. Iako...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Eksplozija stomaka

Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Legendarna teretana na otvorenom Muscle Beach u Kaliforniji, mjesto je na kom su svojevremeno trenirale neke...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Par dana pred prosidbu

Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Srceparajuća priča o smrti 25-godišnjeg bodybuildera iz Velike Britanije Sama Standerwicka, potresla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)