Smanjenje unosa soli bi značilo i manje infarkta

Za čak pet posto

Sol je najvažniji začin bez kojeg teško da bi mogli zamisliti prehranu, međutim veliki je uticaj ovog nutrijenta na ljudski organizam budući da snažno utiče na povećanje krvnog pritiska pa tako na srčane bolesti i moždane udare.

Smanjenje unosa soli bi značilo i manje infarkta
Foto: Unsplash

Tim vođeni, istraživači sa Wageningen univerziteta u Holandiji došli su do zaključka da bi blago smanjenje nivoa korištenja soli u ishrani direktno značilo pet postotno smanjenje broja infarkta unutar jedne godine.

Preporučena količina unosa soli na dan iznosi 6 grama, dok je prema ovom istraživanju utvrđeno da se prosječno unosi oko 8,6 grama soli na dan.

Naučnici su zaključili da bi se samim vraćanjem unosa soli u ljudski organizam na preporučene brojke mogao potpuno izbjeći jedan od 16 srčanih i 1 od 20 moždanih udara.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak