Folna kiseline je jako važan dodatak u ishrani svake trudnice. Preporučujemo vam sedam namirnica koje trebate uključiti u vašu redovnu ishranu kako biste dobile potrebnu dnevnu dozu folne kiseline.
Zdrava hrana za trudnice
Za buduće mameŠpinat
Za pravilan razvoj fetusa i pravilan razvoj nervnog sistema, trudne žene bi trebale redovno konzumirati špinat koji sadrži folnu kiselinu, mangan, fosfor, magnezijum i cink.
Leća
Ova namirnica sadrži najviše folne kiseline. Pola šolje kuhane leće sadrži 180 mikrograma folne kiseline, što je oko 50% dnevne potrebe, a osim toga je bogata i sa vitaminom B6, fosforom, magnzijumom, željezom i cinkom. Sedmično mjenjate ishranu, leće treba da se konzumira bar dva puta sedmično.
Naranča
Naranča sadrži 55 mikrograma folne kiseline, a sok od naranče sadrži 74 mikrograma folne kiseline u jednoj čaši. Dobar i zdrav ručak bogat folnom kiselinom je pileće meso sa narančom i špinatom.
Crveni grah
Lako se dodaje različitim jelima, a sadrži 11 mikrograma folne kiseline u pola šolje kuhanog graha.
Brokula
Jedna šolja brokula vam omogućava i obezbjeđuje dnevnu dozu folne kiseline od 104 mikrograma. Ovo zdravo povrće, osim folne kiseline je bogato željezom, beta karotenom i kalcijumom kao i vitaminom C.
Jaja
Ona sadrže proteine, željezo, folnu kiselinu i omega 3 masne kiseline. Bjelance i njen sastav se smatra idealnim izvorom proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u savršenim proporcijama, dok žumanjak sadrže ključne sastojke potrebne za razvoj bebinog mozga.
Sjemenke bundeve
Pola šolje sjemnki bundeve zadovoljava dnevnu potrebu aminokiselina, one su odličan izvor vitamina i minerala, sadrže cink i željezo čak tri puta više od mesa.