Dugo žvakanje hrane je važnije nego što mislite

Izbjegnite lošu probavu

Žvakanje hrane do kraja je korak u vođenju zdravog života koji je često zanemaren. Ako ste poput drugih ljudi, vodite uzburkan život, pa tako vrijeme za obrok svedete na minimum. Jeste li ikad mjerili vrijeme dok ste jeli? Koliko vam je potrebno da završite obrokom? 10, 15 ili 5 minuta? Ako spadate u ove okvire, onda je vjerovatno da ne žvačete hranu dovoljno. Slijede razlozi zašto je žvakanje hrane do kraja vrlo važno za dobro zdravlje.

Dugo žvakanje hrane je važnije nego što mislite
Neke od nuspojava uključuju nadutost, loša probava, žgaravica, plin, IBS, i niz drugih tegoba.

Većina ljudi smatra da probavljanje hrane počinje u želucu. To nije istina. Ona zapravo počinje u ustima. Pljuvačka u ustima sadrži potrebne enzime za probavu. Jedan od tih enzima zove se alfa amilaza. Ovaj enzim je neophodan za razbijanje škroba koji čovjek unosi u tijelo na manje molekule koje tjelesne ćelije koriste za energiju. Kad hranu ne sažvačete dobro, onda alfa amilaza nema mogućnost da razbije škrob na manje molekule, i tako tjelesne ćelije ostavi neuhranjene, bez energije.

Drugi važan enzim u pljuvačci je jezična lipaza. Luče ga žlijezde koje se nalaze ispod jezika. On počinje probavljati masti iz hrane koju čovjek unese u usta.

Da li se nakon jela osjećate naduti i puni gasova? Niste sažvakali hranu pravilno. Ako niste temeljito žvakali hranu, onda će doći do nekompletne probave hrane. Velike čestice hrane će proći do debelog crijeva i postati plodno tlo za bakterije. Ovo može dovesti do povećanog broja bakterija, nadutosti i probavnih smetnji. Također, nedovoljno sažvakana hrana neće donijeti bitne sastojke hrane za tijelo.
Pravilno sažvakana hrana je važna za zdravlje gastrointentsinalnog trakta. Postoji mišić koji „sjedi“ na dnu vašeg želuca. On se mora opuštati da pusti hranu iz želuca u tanko crijevo. Ako vam hrana sadrži velike količine pljuvačke,  to će pomoći mišiću da se opusti i pusti hranu dalje u tanko crijevo lako.

Koliko puta vi žvačete zalogaj hrane? Nemoguće je dati definitivan odgovor. Postoje mnoge varijable koje bi mogle uticati na to. Na primjer, potrebno je više vremena za žvakanje zalogaja mesa, nego zalogaja hljeba. Dobar način da znate da li žvačete dovoljno jeste da žvačete dok ne možete više prepoznati teksturu hrane. Ako žvačete mrkvu, a i dalje osjetite da je to mrkva, onda morate još žvakati prije nego je progutate.

Neke od nuspojava ukoliko nežvačete temeljito

Ukoliko nežvačete temeljito, loše probavljena hrana znači lošu apsorpciju vitamina i hranjivih tvari iz hrane koju jedete. Gutanje velikih zalogaja i brzo jedenje pridonosi refluksu koji može oštetiti sluznicu grla i jednjaka.

Ostale nuspojave uključuju nadutost, loša probava, žgaravica, plin, IBS, i niz drugih tegoba.
Potpuno žvakanje ne samo da će uticati na važe zdravlje, nego će naglasiti ukus hrane koju jedete. Učinit će vaše obroke  ugodnijim.

Komentari (1)

Pohvalno je sto ste objasnili proces probave hrane, fino je i to znati. Definitivno je lakse temeljito zvakati hranu, nego se nositi sa navedenim nuspojavama.. :D

true
Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak