Kako se gube mišići? - Body.ba

Vježbanje i proteini

Kako se gube mišići?

Piše: Body.ba

Četvrtak, 21.12.2017.

Kako se gube mišići?

Kada je riječ o rastu mišića, manje-više je svima poznat teorteski dio o kidanju mišićnih vlakana na treninzima, njihovoj reparaciji i uticaju kvalitetne ishrane sa proteinima na čelu u tom finalnom i najvažnijem procesu. Međutim kako se odvija obrnuti proces, kako se gube mišići? Da li njihov "nestanak" kreće kada se prestane vježbati ili kada se ne jede dovoljno proteina?

Proces starenja i gubljenje mišića

Prirodan proces kog ljudsko tijelo prolazi je to da nakon godina razvoja i rasta ono dosegne svoj vrhunac, nakon kog kreće u silaznu putanju. Za mišiće to znači 3 do 5 posto gubitka na svakih 10 godina, a prema nekim naučnim istraživanjima, ovaj proces otpočinje već sa 25 godina života. Naravno, vježbanjem i sportskom ishranom je moguće ne samo usporiti taj proces, već ga i u potpunosti preokrenuti tokom mlađe životne dobi.

Potreba za unosom proteina

Dizanjem tegova pokreće se metabolički proces potreban za rast mišića, ali ako nije podržan snabdijevanjem odgovarajućom količinom hranjivih materija potrebnih za popravku oštećenja na mišićnim vlaknima, mišići ili će ostati isti ili će početi da se uništavaju.

I bez vježbanja, ljudsko tijelo bi moralo dobijati određene količine proteina svakoga dana, a za odrasle ljude preporučeno je konzumiranje najmanje 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne mase.

Kada se govori o aktivnim sportistima i posebno bodybuilderima kojima je cilj što više potaknuti razvoj mišića, unos proteina bi trebao biti i do 2,5 grama po kilogramu tjelesne mase. Male količine unesenih proteina uz snažne treninge ponovo vode ili do stagnacije ili do katabolizma tj. samouništenja mišića.

Stoga, ako se iko pita da li je za mišiće gore prestati trenirati ili potpuno smanjiti količinu unosa proteina, odgovor bez ikakve dileme je da smanjenje unosa proteina (mesa, mliječnih proizvoda, jaja i sl.) na minimum predstavlja najkraći put do gubljenja mišićne mase.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Imala je samo 35 kg a sada je dizačica tegova

Pobijedila anoreksiju

Imala je samo 35 kg a sada je dizačica tegova

Sophia Ellis je heroina koja je prešla put od anoreksije do takmičenja u profesionalnom dizanju tegova. Iako...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Eksplozija stomaka

Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Legendarna teretana na otvorenom Muscle Beach u Kaliforniji, mjesto je na kom su svojevremeno trenirale neke...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Par dana pred prosidbu

Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Srceparajuća priča o smrti 25-godišnjeg bodybuildera iz Velike Britanije Sama Standerwicka, potresla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)