Kako spasiti zube: Navike koje treba promijeniti - Body.ba

Najštetnije stvari

Kako spasiti zube: Navike koje treba promijeniti

Piše: Body.ba

Četvrtak, 05.02.2015.

Kako spasiti zube: Navike koje treba promijeniti

Nekim navikama naprosto sami uništavamo svoje zube, a da toga nismo ni svjesni. Iako nekada djeluje kao neznatna razlika između stvari koje radimo i stvari koje se preporučuju, stomatolozi tvrde da određene "male" greške treba pod hitno mijenjati, dok još nije kasno.

Ovo je lista najopasnijih navika za zdravlje zuba:

- Suviše kratko pranje zuba

Ovdje nije u pitanju potpuno izbjegavanje pranja zuba, jer je to pogubna odluka. Radi se o prekratkom trajanju pranja zuba. Kao djeci su nam govorili da treba prati zube 3 minuta, a to je tačno jer stručnjaci upravo preporučuju pranje zuba u trajanju od 2 do najviše 5 minuta.

- Pranje zuba samo vodoravnim potezima

Povlačenje četkice lijevo-desno nije ono što spašava zube od karijesa, jer ostaci hrane zapali između zuba ne mogu biti uklonjeni takvim pristupom.

- Korištenje paste bez fluora

Fluor kao sastavni element kvalitetnijih pasti za zube, ima zadatak da procesom remineralizacije uspostavi balans sa procesom demineralizacije zuba kojeg inače na zubima izvode bakterije. Dodatno, fluor sputava i kiseline koje stvaraju bakterije.

- Ispijanje zašećerenih napitaka

Svima je jasno da su gazirana pića na crnoj listi kada su u pitanju zubi, i to upravo zbog ogromnih količina šećera. Tu također spadaju i sva ostala pića koja sadrže ovu materiju koja je inače jedan od osnovnih izazivača karijesa.

- Neredovne kontrole

Redovan pregled zuba može spasiti zdravlje zuba, a pored toga i toliko mnogo vremena i novca potrebnog za vršenje većih stomatoloških zahvata od pukog čišćenja koje bi bilo obavljeno kada bi se na vrijeme išlo zubaru. Naravno, prije aktiviranja osjetila za bol, koja označavaju da je kvar praktično u jako poodmakloj fazi.

fluor je otrov za nase tijelo,tako da ovaj clanak daje pogresne iformacije.danas se na srecu mogu kupiti mnoge paste bez fluora.

- zuboje

Četvrtak, 05.02.2015. 20:09,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Eksplozija stomaka

Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Legendarna teretana na otvorenom Muscle Beach u Kaliforniji, mjesto je na kom su svojevremeno trenirale neke...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Par dana pred prosidbu

Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Srceparajuća priča o smrti 25-godišnjeg bodybuildera iz Velike Britanije Sama Standerwicka, potresla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)