Najštetnije stvari

Kako spasiti zube: Navike koje treba promijeniti

Piše: Body.ba

Četvrtak, 05.02.2015.

Nekim navikama naprosto sami uništavamo svoje zube, a da toga nismo ni svjesni. Iako nekada djeluje kao neznatna razlika između stvari koje radimo i stvari koje se preporučuju, stomatolozi tvrde da određene "male" greške treba pod hitno mijenjati, dok još nije kasno.

Ovo je lista najopasnijih navika za zdravlje zuba:

- Suviše kratko pranje zuba

Ovdje nije u pitanju potpuno izbjegavanje pranja zuba, jer je to pogubna odluka. Radi se o prekratkom trajanju pranja zuba. Kao djeci su nam govorili da treba prati zube 3 minuta, a to je tačno jer stručnjaci upravo preporučuju pranje zuba u trajanju od 2 do najviše 5 minuta.

- Pranje zuba samo vodoravnim potezima

Povlačenje četkice lijevo-desno nije ono što spašava zube od karijesa, jer ostaci hrane zapali između zuba ne mogu biti uklonjeni takvim pristupom.

- Korištenje paste bez fluora

Fluor kao sastavni element kvalitetnijih pasti za zube, ima zadatak da procesom remineralizacije uspostavi balans sa procesom demineralizacije zuba kojeg inače na zubima izvode bakterije. Dodatno, fluor sputava i kiseline koje stvaraju bakterije.

- Ispijanje zašećerenih napitaka

Svima je jasno da su gazirana pića na crnoj listi kada su u pitanju zubi, i to upravo zbog ogromnih količina šećera. Tu također spadaju i sva ostala pića koja sadrže ovu materiju koja je inače jedan od osnovnih izazivača karijesa.

- Neredovne kontrole

Redovan pregled zuba može spasiti zdravlje zuba, a pored toga i toliko mnogo vremena i novca potrebnog za vršenje većih stomatoloških zahvata od pukog čišćenja koje bi bilo obavljeno kada bi se na vrijeme išlo zubaru. Naravno, prije aktiviranja osjetila za bol, koja označavaju da je kvar praktično u jako poodmakloj fazi.

fluor je otrov za nase tijelo,tako da ovaj clanak daje pogresne iformacije.danas se na srecu mogu kupiti mnoge paste bez fluora.

- zuboje

Četvrtak, 05.02.2015. 20:09,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Učimo od njih

Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Veoma interesantno istraživanje sa svojim potpuno impresivnim rezultatima, objavljeno je u britanskom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Iskrena Starlie Smith

Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Dok se djevojke grozničavo trude sakriti svaku aknu na svom licu prilikom izlazaka vani, sigurno im ne pada...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Prva djevojka u kolicima na izboru za Miss

Ljepotica i heroj

Prva djevojka u kolicima na izboru za Miss

Caremonija izbora za Missa Australije, protekla je u jednom potpuno nesvakidašnjem izdanju, budući da je bez...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)