Koliko je staro vaše tijelo? - Body.ba

Sat otkucava!

Koliko je staro vaše tijelo?

Piše: Body.ba

Utorak, 13.05.2014.

Genetski sat vaših ćelija neprestano otkucava, ali fizička aktivnost ima sposobnost da konstatno vraća mladnost. U novijim istraživanjima je došlo do saznanja da različiti organi i tkiva iz organizma stare različitim tempom. I pored toga što veliki dio genetskih predispozicija je determinirano, na naučnom putu postoje i drugi dokazani načini kako možete ostati mladi i zdravi što duži vremenski period. 

U produžetku, pročitajte nešto više o tome kako vježbanje može da uspori tjelesni sat. 

Srce i pluća

Istraživanja objavljena u The Journal of Applied Physiology, su pokazala da osobe koje se bave fizičkom aktivnošću i koji produžuju sa treninzima u starijim godinama imaju duplo bolji fitnes nivo kardiovaskularnog sistema od onih koji se izležavaju na kauču. Zato, starije osobe moraju da ostanu aktivne ukoliko žele da njihov organizam funkcioniše normalno, ali isto tako treba dovoljno vremena odvojiti za proces oporavka i ozdravljenja jer ipak, njihovo tijelo radi malo sporije nego tijelo mlađeg čovjeka. 

Mišići

Početkom četvrtog desetljeća vašeg života, vaši mišići polako počinju da se razgrađuju tempom od 5% za dekadu. Ali, dokazano je da redovono vježbanje određenog kardio treninga ili nekog malo jače, ima potencijal da umanji ovaj proces, pa čak i ako sa treningom počente u kasnjim godinama.

Zglobovi

O zglobovima treba misliti još dok ste mladi, jer u starijim godinama im nema baš nekog oporavka. Štedite koljena trčanjem na odogovarajuće podloge i uvijek vodite računa o položaju tijela dok vozite biciklo ili dok ste u teretani. Odgovarajući trening sa odgovarajućom tehnikom je kljuć dugovječnosti.

Grudi

Jedna od glavnih tema među ženskom populacijom je to kako održati grudi u svojoj mladolikoj formi, čvrsto i na mjestu. Promjene se najčešće dešavaju zbog slabljenja Kuperovih ligamentata u tkivu koje se nalazi u grudima. Određenim treningom se ovaj proces može usporiti, i grudi vam mogu biti duže vremena onakve kakve vi želite da budu.

Ćelije

Svaki hromozom u našim ćelijama predstavlja nositelja genetskog ključa, koji je zaštitno pokriven telomerom. Dužina ovih telomera je direktno povezana sa biološkom starošću, što kraći telomer - to je biološi mlađa ćelija. Istraživanja ukazuju da oni srednjovjekovni ljudi koji su trčali su imali 75 puta kraće telomere od vršnjaka koji su imali minimalno aktivan život. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Eksplozija stomaka

Najbrutalniji "fitness prank" ikada

Legendarna teretana na otvorenom Muscle Beach u Kaliforniji, mjesto je na kom su svojevremeno trenirale neke...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Par dana pred prosidbu

Srčano zatajenje uzrok tužne smrti bodybuildera

Srceparajuća priča o smrti 25-godišnjeg bodybuildera iz Velike Britanije Sama Standerwicka, potresla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Jon Jones pred krahom

Steroid bi mogao UFC šampiona koštati karijere

Šampion UFC-a Jon Jones, samo par dana nakon herojskog poduhvata i velike pobjede nad Danielom Cormierom koja...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)