Bol zna zabrinuti

Razlozi za bol u bradavicama?

Piše: Body.ba

Četvrtak, 29.08.2013.

Bol u bradavicama? Mnogim ženama ovo zvuči jako poznato, ali da li treba da vas zabrine ova pojava? Bol u bradavicama može da varira od totalno bezopasne pojave do simptoma ozbiljne bolesti. Donosimo vam slučajeve koji su najčešće uzrok bola u bradavicama.

Bol uzrokovana hormonima

Pubertet
Za vrijeme puberteta djevojke su podložne drastičnim promjenama u grudima. Žlijezde počinju da rastu skupa sa masnim tkivom pod dejstvom hormona, gdje pri tome dolazi do oticanja bradavica i osjećaja neprijatne boli. Ovo je normalno i bol u bradavicama za vrijeme puberteta vas ne treba zabrinjavati.

Ovulacija
U periodu ovulacije hormoni se pripremaju za moguću trudnoću, a u ovoj pripremi su uključene i grudi, zato u periodu ovulacije veliki broj žena osjeća natečenost i bol u bradavicama. Ovo je normlano i ne treba da vas zabrinjava ako se javlja samo u periodu ovulacije.

Trudnoća
Za vrijeme trudnoće količina estrogena i progesterona raste i priprema tijelo za trudnoću, a grudi za laktaciju, zato ćete osjećati natečenost i jaku osjetljivost grudi, kao i bolove u bradavicama. U ovom stanju to je normalna pojava, i to ne treba uopšte da vas zabrinjava.

Predmenstrualni sindrom (PMS) i menopauza
I u ova dva slučaja bradavice mogu biti jako osjetljive i bolne, kao što smo već naveli hormoni i u ovom slučaju su krivi za bolove u bradavicama. Gdje je zbog toga, ta bol sasvim normalna.

Drugi razlozi za bol:
- loš grudnjak;
- dojenje;
- kontracepsijske pilule;
- stres.

Ozbiljni razlozi za bol u bradavicama
Ukoliko niste ni u jednom od gore navedenih stanja, a ipak osjećate bol u bradavicama onda svakako morate otići doktoru. Ukoliko je bol u bradavicama intezivna, javlja se često i nije povezan sa bilo kakvim normalnim stanjem, onda razlog može biti neka bolest, infekcija ili upala. Ipak, najlošiji razlog za bol u bradavicama je svakako povezan sa pojavom tumora. Zato se bilo kakva hornična bol u bradavicama mora prijaviti doktoru.

Ja imam malo drugaciji problem,beba je stara 19 mj i jos sisa bol na jednoj. bradavici pracena crvenilom se pojavila prije tjedan dana i ne posustaje,zanima me sto mi je ciniti sko tko zna. HVALA!

- Marija

Petak, 13.02.2015. 22:27,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Učimo od njih

Narod sa najzdravijim srcima ma Planeti

Veoma interesantno istraživanje sa svojim potpuno impresivnim rezultatima, objavljeno je u britanskom...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Iskrena Starlie Smith

Model sa aknama: Starlie ohrabrila druge djevojke

Dok se djevojke grozničavo trude sakriti svaku aknu na svom licu prilikom izlazaka vani, sigurno im ne pada...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Prva djevojka u kolicima na izboru za Miss

Ljepotica i heroj

Prva djevojka u kolicima na izboru za Miss

Caremonija izbora za Missa Australije, protekla je u jednom potpuno nesvakidašnjem izdanju, budući da je bez...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)