Slijepo crijevo ipak nije beskorisno - Body.ba

Dugo se vjerovalo

Slijepo crijevo ipak nije beskorisno

Piše: Body.ba

Četvrtak, 16.02.2017.

Slijepo crijevo ipak nije beskorisno

Slijepo crijevo je organ čija se funkcija nikada nije uspjela jasno definisati, pa je stoga smatrano beskorisnim, dovodeći ljude samo u rizik od dobijanja upale koja stravično boli i rješava se jedino hirurškim putem. U pojedinim državama se otišlo toliko daleko u smatranju slijepog crijeva beskorisnim da je čak uvedeno pravilo o operaciji tog organa odmah kod novorođenčadi, kako ne bi tokom života imali problema.

Međutim, da je slijepo crijevo mnogo više od obične tempirane bombe u abdomenu, još 2007. godine je grupa naučnika iznijela hipotezu, a koja je sada dobila i niz naučnih dokaza.

Iako se vjerovalo da je slijepo crijevo, crvuljak ili apendiks, tek zaostatak evolucije ljudskog tijela koji je nekada služio za probavljanje biljne hrane, što se uzelo za vodeću hipotezu, slijepo crijevo je u stvari mali instrument imunološkog sistema.

Naučnici okupljeni pod okriljem univerzitetu Midwestern u Arizoni, došli su do više dokaza koji idu u prilog pomenutoj tvrdnji da slijepo crijevo predstavlja "skladište" dobrih bakterija.

Dr. Heather Smith je sa kolegama proučila 533 vrste sisara analizirajući da li posjeduju slijepo crijevo, istakla je da su ustanovili kako kod svih životinja kod kojih se ovaj organ razvio, kasnije tokom evolucije nije nestao baš kao i kod čovjeka, što je snažan argument koji potvrđuje postojeću funkcionalnost slijepog crijeva.

Ono pomaže obnovu crijevne flore nakon bolesti poput dizenterije i kolere, budući da se u ovom čudnom malom organu nalaze rezerve dobrih bakterija koje čekaju trenutak da uđu u digestivni trakt i popune mjesta koja su ostala upražnjena, podižući tako imunološki sistem.

Profesorica Smith je objasnila da osobe koje su već operisale slijepo crijevo nemaju razlog za brigu jer će im u slučaju oboljenja trebati tek nešto više vremena da se oporave.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Najviše pretilih

Vole "punije": Pet država čije su žene najdeblje

Pretilost je globalni problem modernog društva koji kao dokazan uzročnik stoji iza cijelog niza različitih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Pola litra svakoga dana

Šta se desi kada pijete pivo 30 dana uzastopno?

Naučno istraživanje kojim je urednik Bright Side-a odlučio jednom za sva vremena ispitati tvrdnje da je pivo...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Važnost zdravog života

Neuništivi kraljevi sa preko 700 mečeva u eliti

Držati se perfektno svih pravila i živjeti životom profesionalnog sportiste tokom cijele karijere, jeste...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Žene i testosteron

Koristila je steroide 90-ih, ovako izgleda danas

Denise Rutkowski je devedesetih godina prošlog vijeka bila više od zgodne fitness takmičarke, a onda se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)