1 1/1

Ginekomastija

Ikona "natural" bodybuildinga u centru skandala
Ikona "natural" bodybuildinga u centru skandala

Ginekomastija predstavlja tipični simptom hormonskog poremećaja kod muškaraca, kojeg karakteriše nastanak masnog tkiva na grudima ispd i oko bradavica. Rezultat je visokog nivoa estrogena - ženskog hormona u krvi, a koji skače iznad granica normale zbog prevelike koncentracije testosterona - muškog hormona.

Najčešći je to rezultat ubrizgavanja laboratorijski razvijenog testosterona u organizam, ali postoje i tri perioda u životu kada ljudsko tijelo samo može izazvati sličan poremećaj s grudima. 

Prvi je još u neonatalnom periodu kada se kod 60 do 90 posto beba razvija ovakvo tkivo, drugi je tokom perioda puberteta kada su lučenja hormona na svom vrhuncu pa se kod 48-64 posto muškaraca razvije neka vrsta pomenutog tkiva, dok je treći period u dobu od 60 do 80 godina.

Slavni Ulisses Jr. nije niti u jednom od pomenuta tri perioda životne dobi, medijima se otvoreno hvali da je "natural", pa će morati pronaći itekako dobro objašnjenje da fanovima objasni o čemu se radi.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak