Godinu nakon poroda samo jedna trećina žena smrša - Body.ba

Rezultati studije

Godinu nakon poroda samo jedna trećina žena smrša

Piše: Body.ba

Četvrtak, 18.12.2014.

Godinu nakon poroda samo jedna trećina žena smrša

Općeprihvaćeni mit da žene tokom trudnoće trebaju jesti za dvoje, ne samo da nije naučno potvrđen, nego dovodi do drugog problema - kako pomoći novopečenim majkama da vrate svoje ranije kilaže.

Istraživanje pokrenuto od strane Univerziteta u Chicagu i Metodističke bolnice Huston, otkrilo je da se skoro 75 posto žena cijelu godinu dana nakon poroda ne uspijeva vratiti na svoju raniju normalnu tjelesnu masu.

Istraživanje koje je provedeno nad 774 žene, ovoga puta je potpuno jasno dalo uvid u suštinu problema, odnosno može poslužiti kao alarm za aktiviranje sistema pomoći budućim majkama.

Učesnici istraživanja ističu kako je neophodno u sklopu redovnih ljekarskih pregleda za vrijeme trudnoće ženama pružiti stručne savjete vezane za način ishrane, tokom, ali i nakon okončanja trudnoće.

Za početak, ono što sve trudnice trebaju znati je to da one ipak ne moraju "jesti za dvoje", već bi svoj dnevni unos kalorija trebale povećati tek za 300 do 400 kalorija, što definitivno nije puno i daleko je od konstantnog prejedanja.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Filmski najuspješniji majstori borilačkih vještina

Šest ikona

Filmski najuspješniji majstori borilačkih vještina

Veliki majstori borilačkih vještina su toliko specifični i javnosti interesantne ličnosti, da veliki dio njih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Hljeb sa chia sjemenkama

Integralni hljeb

Hljeb sa chia sjemenkama

Hljeb je mnogima obavezna namirnica, a čak i stručnjaci za uravnoteženu prehranu preporučuju umjerenu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lijepa Jem zna bolje s loptama nego pola muškaraca

Australka Jem Wolfie

Lijepa Jem zna bolje s loptama nego pola muškaraca

Australka Jem Wolfie postati će ubrzo vaša nova omiljena djevojka. Barata loptama bolje nego neki naši...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)