Koje namirnice treba držati u frižideru a koje ne?

Rješenje dilema

Odlaganje u frižider za neke namirnice je spasonosno i produžava njihov vijek trajanja dok je za druge to potez koji ih ubrzano kvari. Mnogi su u dilemi šta staviti u frižider, a šta ne. Svjestan toga nutricionista Will Hawkins je svojim znanjem ponudio rješenje za te dileme.

Koje namirnice treba držati u frižideru a koje ne?
Foto: Unsplash

Banana je namirnica koja ponajviše buni ljude svojim reakcijama na toplo i hladno, a slično najpopularnijem tropskom voću na svijetu se ponaša i avokado.

Banana i avokado su specifični po tome što nakon branja počinju proizvoditi etilen koji pokreće proces sazrijevanja, a optimalna temperatura na kojoj bi trebali stajati plodovi kako bi se očuvali najduže je 20 stepeni Celzijusa. Dakle, banana i avokado nikako ne trebaju biti čuvani u frižideru.

Bobičasto voće, kikriki puter, luk i bijeli luk, imaju tendenciju gubljenja okusa ako se čuvaju u frižideru, a uz to postaju osjetljivi i na plijesan.

Jedna od posebno komplikovanih namirnica u tom pogledu je sojino mlijeko. Ono se obično drži na policama i bez hlađenja, ali se situacija mijenja jednom kada se otvori ambalaža i do mlijeka dođe zrak. Od tada sojino mlijeko se mora držati u frižideru.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak