Pesticidi i pitanje kako ih ukloniti sa namirnica - Body.ba

Spas zdravlja

Pesticidi i pitanje kako ih ukloniti sa namirnica

Piše: Body.ba

Srijeda, 16.05.2018.

Pesticidi i pitanje kako ih ukloniti sa namirnica

Kao što je poznato, velika većina povrća i voća koju koristimo ishrani tretirana je brojnim pesticidima koji omogućavaju njihov neometan rast i uzgoj, ali istovremeno opasno djeluju na ljudsko zdravlje.

Brojna istraživanja su dokazala čak i kancerogene uticaje takvih tvari, pa se postavlja veoma važno pitanje, da li je moguće pesticide ukloniti s namirnica prije njihovog konzumiranja, i koji bi to bili načini.

Stručnjaci ističu da svakako postoji nekoliko načina, kako fizičkog tako i hemijskog uklanjanja pesticida, te da bi ti procesi trebali biti redovne procedure koje svako treba obaviti prije jedenja neorganskog povrća i voća.

Prvi i najuobičajniji način uklanjanja pesticida je pranjem toplom vodom. Ovo je procedura koja je obavezna, a pritom i daje ljepši i svježiji izgled namirnicama. Ako se nakon toga površina obriše suhom tkaninom, to bi moglo fizički ukloniti preostale pesticide.

Potapanje povrća i voća u slanu vodu je drugi dosta efikasan način spašavanja organizma od eventualnog unosa ovih opasnih tvari, a još efikasniji princip jeste potapanje namirnica u razrijeđeno sirće. To je vjerovatno i najbolji način eliminisanja pesticida iz kore, s tim da treba voditi računa o tome da povrće i voće trebaju malo odstajati u otopini sirćeta, te ih nakon toga saprati vodom.

Fizičko odstranjivanje kore predstavlja pravljenje koraka dalje ka sigurnosti, a posebno se to može preporučiti u slučaju jabuka koje su inače dosta tretirane pesticidima. Nažalost, voće poput jagoda koje su najjače kontaminirane pesticidima na ovaj način nije moguće očistiti, pa se za to treba okrenuti nekim od prethodno navedenih načina čišćenja.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Kako probiti svoju granicu na bench potisku?

Rušenje platoa

Kako probiti svoju granicu na bench potisku?

Da bi mišići rasli i cijela tjelesna kompozicija napredovala, neophodno je iz treninga u trening povećavati...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>10 namirnica uz koje ćete izgubiti višak kilograma

10 najboljih

10 namirnica uz koje ćete izgubiti višak kilograma

Veoma je važno znati da nisu sve kalorije kreirane podjednako, te da različite namirnice prolaze kroz...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta je alopecija i kako je liječiti?

Zašto gubite kosu?

Šta je alopecija i kako je liječiti?

Neki ljudi doživljavaju gubitak kose, što je poznato kao alopecija, i to je stanje kroz koje mnogi ljudi...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)