Zašto je vanilija trenutno skuplja od srebra? - Body.ba

Cijenjeni začin

Zašto je vanilija trenutno skuplja od srebra?

Piše: Body.ba

Ponedeljak, 14.05.2018.

Zašto je vanilija trenutno skuplja od srebra?

Vanilija je možda i najcjenjeniji začin na svijetu, a informacija da je na svjetskim berzama cijena vanilije nadmašila cijenu srebra, privukla je ogromnu pažnju. Većina ljudi se s razlogom pita zašto je vanilija toliko "na cijeni"

Kao što je poznato radi se o začinu čija primjena je toliko široka u prehrani, proizvodnji parfema i aromaterapiji, da je potražnja iz godine u godinu samo veća i veća.

Inače se radi o vrsti tropske američke loze iz porodica orhideja, koja prirodno raste isključivo u Meksiku i Centralnoj Americi, te koja je povezana sa lokalnim vrstama Melipona pčele koja jedina oprašuje vaniliju. Tek polovinom 19. stoljeća otkriveno je da može biti oprašena i ručno, ali glavni dio uzgoja, čak 75 posto vanilije odvija se na Madagaskaru.

Ciklon koji je opustošio brojne plantaže vanilije na Madagaskaru, razlog je rekordnog skoka cijene vanilije, koja trenutno iznosi čak 600 dolara za jedan kilogram.

Mahune se prvenstveno koriste za dobijanje ekstrakta, a nakon toga se melju i pravi se prah vanilije. Sama cijena praha je tri puta veća od cijene neobrađenog kilograma vanilije.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>CrossFit 500: Izazov samo za najspremnije

Snaga i izdržljivost

CrossFit 500: Izazov samo za najspremnije

CrossFit kao disciplina je osmišljen kako bi istovremeno pomicao granice snage i izdržljivosti, te proizvodio...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži video

Komentari (0)

>Prženje više puta na istom ulju - zašto je opasno?

Dva ili više puta

Prženje više puta na istom ulju - zašto je opasno?

Korištenje istog ulja za prženje dva ili više obroka je jedan od najgorih poteza koji se mogu napraviti u...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Šta je vježbanje, a šta treniranje?

Postoji razlika

Šta je vježbanje, a šta treniranje?

Došao je taj dan. Dan kada ste konačno odlučili da ćete se aktivirati. Istražili ste na internetu koje vježbe...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)