Djevojke na fakultetu pijanče više od muškaraca - Body.ba

Istraživanje

Djevojke na fakultetu pijanče više od muškaraca

Piše: Body.ba

Petak, 08.03.2013.

Djevojke na fakultetu pijanče više od muškaraca

Zabave tokom semestra, nespavanje prije finalnih ispita – nije čudno što studenti nisu najzdraviji ljudi na planeti. Ali, žene su pod većim rizikom zbog pretjeranog pijenja i nezdravog načina života nego muškarci. Zadnje istraživanje rađeno pomoću španskih studenata otkriva da postoje značajne razlike kod zdravih navika između žena i muškaraca – iako muškarci piju češće, žene više pijanče.

Zašto je bitno?

Istraživači su posmatrali niz zdravih navika, uključujući konzumaciju alkohola i droge, fizičku aktivnost, poremećaje stavova u ishrani, te je na osnovu toga zaključeno da španski studenti vode nezdrav način života. Više od tri četvrtine ispitanika je priznalo da konzumiraju alkohol. Iako muškarci piju češće od djevojaka, rezultati pokazuju da se djevojke češće opijaju, ili popiju više od osam pića za jednu noć.

Ali, za to ne okrivljujte samo alkohol – čini se da studenticama prijete i drugi zdravstveni problemi. Fizička aktivnost je problem kod svih studenata – samo jedna četvrtina ispitanika je zadovoljavala standarde vezane za fizičku aktivnost – ali djevojke vode više sjedeći način života i manje su aktivne nego muškarci. Kod djevojaka je također više primijećen poremećaj stavova u ishrani. S druge strane, većina studenata je priznala konzumaciju cigareta, a jedna trećina čak i nedozvoljenih supstanci, djevojke ipak ne privlači pušenje niti upotreba droga.

Možemo li se pouzdati u ovo istraživanje?

Da. Ovo istraživanje nije prvo koje navodi da studenti nisu slika savršenog zdravlja, niti da su žene uglavnom nezdrave. Ovo nije problem samo za Španiju. U Sjedinjenim Državama istraživanja pokazuju da opijanje kod ženskog spola raste zadnjih decenija. Druga američka istraživanja navode da njihovi studente provedu više vremena sa bocama alkohola u ruci, nego što provedu učeći.
Ipak, ova istraživanja ne moraju biti tačna, jer su zasnovana na izvještajima studenata. Studenti zapravo mogu piti manje ili više, nego su naveli u anketi. Važno je znati i to da su ovo otkrića vezana za dodiplomske studente jednog univerziteta, tako da isto ne mora važiti za sve studente širom svijeta. (Iako druga istraživanja navode da su navike studenta slične diljem Europe, Australije, Azije i Sjeverne Amerike.)

Ova statistika je korisna da se otkrije kakvu vrstu pomoći treba pružiti studentima da poboljšaju svoje zdravstvene navike. Ne treba otvoriti Udruženje Anonimnih Alkoholičara na svakom kampusu, ali definitivno treba educirati studente da donose zdravije odluke.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Savjeti šampiona koji će vas dovesti do zvijezda

Kada najjači savjetuju

Savjeti šampiona koji će vas dovesti do zvijezda

U svijetu bodybuildinga IFBB PRO takmičari su glavni momci, a oni koji zakorače na najveću binu i takmiče se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Balerine otkrile trikove svog vitkog izgleda

Nije teško primijeniti

Balerine otkrile trikove svog vitkog izgleda

Svijet baleta zasniva se na mnoštvu standarda i striktnih pravila. Postoji čak i specijalna formula kojom se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>5 recepata za zdrave tortilje

Zdravi zamotuljci

5 recepata za zdrave tortilje

Tortilje su jedan od najtraženijih i mnogima najdražih zdravih obroka. Ideja za njihovu pripremu je doslovno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)