Manje sna - više kilograma - Body.ba

Bolje vam je da spavate

Manje sna - više kilograma

Piše: Body.ba

Utorak, 07.01.2014.

Manje sna - više kilograma

Svako želi da u novoj godini bude zdraviji, da se hranite zdravo, da budete pod manjim stresom, da uštedite dovoljno novca, da više vježba, ali sve to nekako uvijek izmakne kontroli. Glavni krivac za to može biti nedostatak sna. Ako dobro i dovoljno spavate, bolje ćete funkcionisati tokom dana. 

"Kod brojnih pacijenata postoji pogrešno mišljenje, da je dovoljno 4 do 5 sati sna. Svi znamo koliko je opasno stanje, kada vam nedostaje sna i odmora.", ističe doktor Ayllon Ejvadin, profesor neurologije i ekspert na temu poremećenog sna. 

Malo sna je povezano sa debljanjem, ali još uvijek nije potvrđeno na koji način nedostatak sna djeluje na debljanje, iako su brojna istraživanja rađena baš na ovu temu. 

Tačno je da ljudi koji spavaju manje, imaju više vremena za jelo, ostaju kasno naveče i najčešće tada jedu, kada ne trebaju. Na taj način unose puno više kalorija. Osim toga, nedostatak sna djeluje tako da otvara apetiti, vjerovatno zbog disbalansa hormona koji kontrolišu glad.

U istraživanjima koja su rađena u 2012. godini, su otkrila da nedostatak sna povećava nivo grelina, koji uzrokuje glad kod muškaraca, a umanjuje nivo hormona koji potiskuje glad kod žena. 

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Filmski najuspješniji majstori borilačkih vještina

Šest ikona

Filmski najuspješniji majstori borilačkih vještina

Veliki majstori borilačkih vještina su toliko specifični i javnosti interesantne ličnosti, da veliki dio njih...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Hljeb sa chia sjemenkama

Integralni hljeb

Hljeb sa chia sjemenkama

Hljeb je mnogima obavezna namirnica, a čak i stručnjaci za uravnoteženu prehranu preporučuju umjerenu...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Lijepa Jem zna bolje s loptama nego pola muškaraca

Australka Jem Wolfie

Lijepa Jem zna bolje s loptama nego pola muškaraca

Australka Jem Wolfie postati će ubrzo vaša nova omiljena djevojka. Barata loptama bolje nego neki naši...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)