Zašto je ljubljenje zdravo? - Body.ba

Jedan poljubac

Zašto je ljubljenje zdravo?

Piše: Ajla Softić

Utorak, 04.06.2013.

Poljupci su najprirodniji način iskazivanja ljubavi, ali su oni istovremeno i ljekoviti. Evo nekoliko razloga zbog kojih je ljubljenje dobro za fizičko i mentalno zdravlje. Zato, ljubite se.

 

Poboljšava imunitet
Često ljubljenje je jedan od načina kako ojačati imuntite.

Sagorijeva kalorije
Jedna minuta ljubljenja sagorijeva 2 do 6 kalorija. Ako pojedete čokoladu ili popijete čašu vina, morat ćete se ljubiti punih sat vremena. Jeste dugo vremena, ali je i užitak.

Ojačava mišiće lica
Istraživanja su pokazala da ljubljenjem koristimo 30 različitih mišića. Poljupcem zatežemeo kožu na licu, naročito mišiće obraza, koji vam sigurno neće pasti ako se ljubite često.

Poljupci opuštaju
Poljupci oslobađaju oksidans, hormon zadovoljstva, nježnosti i privrženosti. Isto tako potiču liječenje endorfina, hormona koji se još i nazima hormonom privrženosti, a po svom sastavu sličan je morfinu. To znači da, kada smo zaljubljeni moguće je da se ponašamo slično, kao da smo na nekim opijatima.

Strastveni poljupci kao pomoć oralnom zdravlju
Strastveni poljupci potiču lučenje pljuvačke, što pomaže zubima i nepcu da budu zdravi. Dodatna tečnost pomaže da se odstrane neki ostaci hrane u zubima, a pri tome se stimulira i imunloški sistem.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Savjeti šampiona koji će vas dovesti do zvijezda

Kada najjači savjetuju

Savjeti šampiona koji će vas dovesti do zvijezda

U svijetu bodybuildinga IFBB PRO takmičari su glavni momci, a oni koji zakorače na najveću binu i takmiče se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Balerine otkrile trikove svog vitkog izgleda

Nije teško primijeniti

Balerine otkrile trikove svog vitkog izgleda

Svijet baleta zasniva se na mnoštvu standarda i striktnih pravila. Postoji čak i specijalna formula kojom se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>5 recepata za zdrave tortilje

Zdravi zamotuljci

5 recepata za zdrave tortilje

Tortilje su jedan od najtraženijih i mnogima najdražih zdravih obroka. Ideja za njihovu pripremu je doslovno...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)