1 1/5

Slobodni tegovi su bolji od sprava za izgradnju mase

Pet bodybuilding laži u koje vjerovatno vjerujete
Pet bodybuilding laži u koje vjerovatno vjerujete

Ulaskom u teretanu sa ciljem postizanja mišićne hipertrofije, kreće i zadatak izlaganja vlakana što je moguće većim tenzijama iz svih mogućih uglova. Sami po sebi slobodni tegovi su najbolji u osiguravanju ogromnog pritiska, ali u pogledu pogađanja vlakana iz raznih uglova su jako ograničeni. Upravo tu je i nastao prostor za osmišljanjem i proizvodnjom različitih sprava.

Sprave i sajle mogu producirati pritisak i kroz veći opseg pokreta nego što to mogu slobodni tegovi, jer npr. samo kod lateralnog dizanja bučica za srednje rame, gravitacija vuče teg prema dole, ali ne vuče horizontalno kao što vuče sajla kada se ista vježba izvodi na cross mašini. Zbog svega toga, slobodni tegovi stoje uz sprave, i nikako ne treba davati prednost jednima nad drugima jer oba vida vježbanja imaju samo svoje specifične elemente.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak