1 1/4

Radikalna promjena pristupa i "Program 100"

Rat sa genetikom: Kako do masivnih listova?
Rat sa genetikom: Kako do masivnih listova?

Struktura listova je takva da su građeni od dva mišića - gastrocnemiusa i soleusa, prvi se aktivira izvođenjem podizanja na prste sa ispravljenim koljenima, dok je kod soleusa situacija takva da se ponajviše aktivira izvođenjem podizanja sa savijenim koljenima. Gastrocnemius ima mnogo više brzozateznih vlakana u svojoj strukturi, dok je kod soleusa obrnuto, te je građen prvenstveno sa sporozateznim vlaknima, što znači da za aktiviranje treba napraviti više ponavljanja.

Ako sve navedeno ukazuje na to da je ogroman broj podizanja na prste, čak i bez ikakvih dodatnih opterećenja u stvari okidač za napredak, onda postaje jasno što neki od dokazanih stručnjaka preporučuju čak i svakodnevno izvođenje ogromnog broja podizanja na prste radi razvijanja listova.

To što su građeni tako da imaju daleko veću tolerantnost na česta i dugotrajna opterećenja, ne znači da se i listovi ne mogu premoriti kao i svaka druga mišićna grupa. Baš zbog toga, podizanje na prste bez ikakvih dodatnih opterećenja je i najidealnija vježba. Jednostavno najidealniji način vježbanja listova bi bio kroz izvođenje 100 podizanja svakoga dana u mjesecu, bez prekidanja, a rezultati u "tankim čačkalicama" kao nosivim stubovima nakon tih 30 dana bi trebali biti veoma zanimljivi.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak