1 1/6

Nožna presa

Rizik od povreda: Šest najgorih vježbi
Rizik od povreda: Šest najgorih vježbi

Nožna presa je mehanički izrazito loša vježba za ljudsko tijelo jer ne dozvoljava mišićima i zglobovima donjeg dijela tijela da se kreću na prirodan način te stavlja veliki stres na koljena, a posebno na donja leđa.

"Pričao sam s velikim brojem specijalista za kičmu, i kažu da je razlog broj jedan kod osoba koje odlaze u teretanu i njih posjećuju, lumbarna hernija uzrokovana upravo nožnom presom", kaže njujorški trener Josh Stolc. 

Ono što možemo preporučiti je da se, u slučaju vježbanja na nožnoj presi noge ne savijaju do kraja i tako izbjegne najmanje prirodni položaj. Druga opcija je svakako posvećivanje drugim vježbama za noge prvenstveno čučnju koji je svakako daleko najbolja vježba za donji dio tijela.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak