1 1/2

Prvi trening

Trening program od samo dva treninga sedmično
Trening program od samo dva treninga sedmično

Trening koji bi se izvodio npr. u ponedjeljak, bio bi sačinjen od sljedećih vježbi:

1. Bench potisak

Potisak sa klupe ili popularno "bench potisak", najbolja i najefikasnija je vježba za gornji dio tijela s naglaskom na prsa.

2. Čučanj

Čučanj je osnovna vježba za mišiće nogu, koja kvadricepse jača bolje od bilo koje druge postojeće vježbe

3. Zgibovi

Zgibovi ili podizanja na vratilu, predstavljaju najefikasniju vježbu sa sopstvenom težinom koja snažno gradi leđa i jača ruke. Cilj je ojačati toliko da se bez pomoći sprave za olakšanje podizanja ili pomoći drugih vježbača može bez ikakvih problema napraviti barem 10 podizanja u seriji.

4. Bočna podizanja

Bočna podizanja važe za jednu od najboljih vježbi za ramena. U posebnom fokusu su vanjski dijelovi ramena čiji razvoj daje dojam širine gornjeg dijela tijela. Izvode se sa bučicama tako da su dlanovi konstantno okrenuti prema tlu i sa blago savijenim laktovima od početka pa do krajnje tačke podizanja.

5. Propadanja

Propadanja su još jedna vježba sa sopstvenom težinom tijela, a izvanredno grade tricepse i dijelove prsa, ovisno o položaju koji se zauzme prilikom vježbanja.

6. Biceps pregib

Pregib je jedna od vježbi koje bi svaki početnik odmah na početku krenuo raditi, a suština je da se radi o izolacionoj vježbi koja ima za cilj jačanje samog bicepsa kao manjeg dijela nadlaktice. Može se izvoditi stojeći ili na Scottovoj klupi, a ono o čemu treba voditi računa je to da svaki pokret isprati potpuno ispravljanje ruku i maksimalna kontrakcija na kraju pokreta.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak