Hulahop - zabavna zamjena za pilates i jogu - Body.ba

Oblikujte struk

Hulahop - zabavna zamjena za pilates i jogu

Piše: Maja Marinović

Utorak, 20.07.2010.

Hulahop - zabavna zamjena za pilates i jogu

Veći i otežani hulahop obruč lakše je održavati u zraku

Želite li brzo i lako ojačati mišiće trupa, a pilates i joga su vam već počeli polako biti dosadni, zašto ne razmisliti o hulahopu. Da, isti onoj plastični obruč kojim ste se beskrajno zabavljali prije više od deset godina je i fantastična sprava za vježbu.

Hulahop je vrlo efikasan u oblikovanju struka, kukova i bedara, izgradnji mišića abdomena i donjih leđa, a može poslužiti i kao kardiovaskularna vježba.

Ojačajte mišiće trupa – abdomen, leđa, karlicu i kukove, ojačajte kičmu, popravite ravnotežu, držanje i kretanje – sve sa jednostavnim hulahopom.

I dok su mišići abdomena već decenijama meta mnogih vježbi, koncept rada na svim mišićima trupa je relativno nov za većinu ljudi. Mnogi od tih mišića nisu vidljivi, već leže skriveni iza drugih mišića, ali imaju veliku ulogu i ispravnom držanju. Ovi mišići rade skupa kako bi vam dali stabilnost i lijepe pokrete pri hodanju. Trbušnjacima ćete pogoditi abdomen, ali mnogi od mišića trupa ostaće zaboravljeni. S druge strane, kružni pokreti hulahopa pogađaju sve mišiće, uključujući i one u abdomanu, leđima, karlici, kukovima i struku.

Osnove hulahopa

Jednostavan hulahop obruč za malo novca možete kupiti u mnogim prodavnicama igračaka. Ipak, iako ste početnik, možda je pametno da odmah investirate u specijalizirani obruč za vježbanje i tako sebi uštedite dosta vremena i nepotrebnih frustracija. Problem sa hulahop obručima koje ćete naći na svakom koraku jeste da su većinom pravljeni za djecu i prema njima dimenzionirani. Pravu mjeru za veličinu holahopa dobićete ako ga prislonite uz tijelo – trebao bi doći do ispod pupka. Obruči sa većim promjerom sporije se okreću i zbog toga ih je lakše održati u pokretu. Za početnike veći obruč je bolji, a kada usavršite tehinke, obruč sa manjim promjerom osiguraće vam bolju vježbu jer ćete se morati kretati brže kako biste ga održali u zraku.

Kada nabavite obruč po mjeri, prisjetite se djetinjstva. Stavite ga oko struka, držite ga sa obje ruke na, blago razmaknite stopala malo više od širine kukova, ali isturite jednu nogu ispred druge. Obruč pomjerite tako da dodiruje jedan kuk, zavrtite ga i počnite se kretati. Prebacujte težinu sa jedne noge na drugu ljuljajući se u kukovima naprijed-nazad. Pokrete trebate uskladiti tako da kukovima lagano udarate u obruč održavajući ga time u pokretu.

Početnici se často pokušavaju kretati kružno, skupa sa obručem, što je mnogo teže. Mnogo će vam bolje ići ukoliko se krećete naprijed-nazad uz samo blagi pokret kojim “gurate” hulahop. Možda zvuči komplikovano, ali nije – probajte.

Vježbanje sa teškim hulahopom

Hulahop obruči za vježbanje sve su popularniji i lakše dostupni. Moguće ih je kupiti u bolje opremljenim prodavnicama sportske opreme ili naručiti online. Teški hulahop obruči za vježbanje prodaju se u različitim veličinama, težinama i bojama. Kada koristite ovakav obruč, morate obratiti pažnju na trajanje vježbi, jer su toliko efikasni da nećete ni primjetiti da ste pretjerali. Za početak, morate polako ojačavati trup, vježbajući samo po par minuta dnevno.

Ples sa hulahopom (Hoop Dancing)

U posljednje vrijeme, hulahop je sve popularniji. Zvijezde kao što su Beyonce i Shakira promovisale su njegove prednosti potvrđujući efikasnost svojom izvanrednom figurom. Plesati sa hulahopom možete i kod kuće, jednostavno pustite muziku i uhvatite ritam. Ne zaboravite se prije plesa zagrijati i istegnuti na kraju, posebno ukoliko ćete na ovaj način ozbiljno vježbati.

Super text, potaknuo me da kupim hulahop.:)

- emina

Utorak, 24.08.2010. 22:56,

Prijavi neprimjeren komentar


gde da narucim hulahop,preko kog sajta

- tanja

Četvrtak, 28.04.2011. 16:13,

Prijavi neprimjeren komentar


Tanja, pogledaj u sportskim podavnicama. Nisam siguran za prodaju preko stranica.

lp.

- Maja

Četvrtak, 28.04.2011. 19:00,

Prijavi neprimjeren komentar


@ tanja
bolje pitaj gdje da ne kupis :D
Zacudices se gdje sve mozes kupiti :) Ja sam svoj kupila u trznom centru, ima i na pijacama, u prodavnicima igracaka, a i u prodavnicama sportske opreme. Na tebi je da odlucis kakav kvalitet trazis.

- emina

Četvrtak, 28.04.2011. 23:41,

Prijavi neprimjeren komentar


Gdje se ima kupit takav hula hop ako mogu znati? :)

- sara

Četvrtak, 12.01.2012. 17:00,

Prijavi neprimjeren komentar


ja ga tražim već par godina i ako itko ima bilo kakvu info o tome gdje kako i ako može kupit i poslat ja bi bila više nego zahvalna naišla sam na diječji koji mi je premali
hvala od buduće mame

- josipa

Utorak, 26.03.2013. 17:44,

Prijavi neprimjeren komentar


Ne mogu nigde da nadjem gumeni hula hop,stalno plasticni. Jel ima preko neta mozda da se uzme ?

- Sanja

Nedelja, 02.06.2013. 14:39,

Prijavi neprimjeren komentar


Ja vec par meseca trazim fitnes hulahop i nigde ne mogu da nadjem, bila sam u svaku sportsku prodavnicu u Beogradu i nema. Nasla sam online neki masazer hulahop ali taj tezi samo 80 grama. Ako je neko zainteresovan za taj, evo link: http://www.svezakucu.rs/www/singleitem_buy.php?id=8835. A plasticne nema po prodavnice za igracke nego vise po pijacima.

- Natasha

Utorak, 13.08.2013. 09:42,

Prijavi neprimjeren komentar


Hulahop mozete kupiti u prodavnicama gde se prodaje plastika, eventualno potraziti i kod Kineza ili u nekim vecim marketima. Ja sam svoj kupila u Tempu u Novom Sadu, ali vidjala sam ih kod plastikanera. Htela sam jos jedan da kupim, ali nisam nasla (na samo jednom mestu sam trazila) i uputili su me na prodavnice sve za dolar. Tamo nisam gledala, ali sigurno cu traziti jos po prodavnicama plastike, sigurna sam da cu ga tamo naci.

- Dzela

Ponedeljak, 16.03.2015. 18:39,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Zašto vas konfekcijski broj ne bi trebao brinuti?

(Ne)realan pokazatelj

Zašto vas konfekcijski broj ne bi trebao brinuti?

Nakon što se veliki broj fitness stručnjaka okomio na vagu i nebrojeno mnogo puta ponovio kako to nije realan...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Svijet se zgrožava zbog objava fitness blogerke

Želi biti slobodna

Svijet se zgrožava zbog objava fitness blogerke

Fitnes blogerka Morgan Mikenas osjećala se slobodnom da objavi neke "neuobičajene" fotografije, ali naišla je...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Smršao 115 kg i skuplja novac za uklanjanje kože

Sve je moguće

Smršao 115 kg i skuplja novac za uklanjanje kože

Jedan od živih dokaza da je sve moguće napraviti uz čvrstu volju je Jack Towels, mladi momak koji se...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Victoria's Secret anđeli bez fotošopa

Prirodne ljepotice

Victoria's Secret anđeli bez fotošopa

Mnogi se pitaju kako supermodeli okupljeni u najelitniju grupu nazvanu Victoria's Secret angels uopšte...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)