Trening i mamurluk - dobra ili loša ideja? - Body.ba

Šta činiti?

Trening i mamurluk - dobra ili loša ideja?

Piše: Selma

Subota, 07.07.2018.

Trening i mamurluk - dobra ili loša ideja?

Svima nam je poznat osjećaj narednog jutra nakon noći kada smo popili više nego što smo trebali. Suha usta, glavobolja, mučnina, samo su neki od simptoma koji prate jutarnji mamurluk.

I dok u narodu postoje brojni prirodni lijekovi koji ublažuju te neprijatne efekte, poput kafe, masne hrane, kokosovog mlijeka, vitamina C itd, neki ljudi veruju da nema boljeg eliksira od kratkog intenzivnog treninga.

Britanski The Independent je u razgovoru sa poznatim ličnim trenerom iz Londona Ijanom Stricom pokušao da pruži odgovor na ovo pitanje koje izaziva dileme.

"Nažalost, staro pravilo o "liječenju" mamurluka dobrom dozom znojenja u praksi se nije pokazalo kao previše zdravo i efikasno. Glavni problem sa mamurlukom je dehidracija, pa odlazak na trening i dodatno znojenje samo dodatno pojačavaju efekat dehidracije", kaže Stric.

Ne samo to, pored još veće dehidracije na kraju treninga problem leži i u činjenici da vaš balans tokom mamurluka neće biti ni izbliza kao u normalnim okolnostima, pa se samim tim rizik od povreda značajno povećava.

Stručnjaci savjetuju da u tim situacijama izađete napolje i prošetate kako bi podstakli bolji protok krvi i tako ubrzali povratak na prethodno stanje i navike.

Kako se riješiti mamurluka?

Najbolja su prirodna rješenja u vidu jaja. Ne samo da je ova namirnica odličan izbor poslije treninga, već je zbog obilja proteina pravi saveznik u borbi protiv mamurluka. Evo i zašto.

Kada unosimo alkohol naš metabolizam proizvodi hemijsko jedinjenje- acetaldehid. To je toksin koji je najodgovorniji za sva ta neprijatna dejstva tokom mamurluka. Na svu sreću, jaja su izuzetno bogata amino kiselinom koja se zove cistein i koju naš organizam pretvara u efikasnog protivnika acetaldehidu u vidu snažnog antioksidanta.

Nauku na stranu, šta to znači u praksi? Jaje srednje veličine sadrži 292 miligrama cisteina, što je vjerovatno više od prepisanih 4,1 miligrama po kilogramu tjelesne težine dnevno prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Dakle, za čovjeka od 70 kilograma ekvivalent bi bilo 287 miligrama dnevno.

Jaja su prava super hrana, a to dokazuju i podaci da se u njima nalazi i vitamin A, vitamin D, selen, omega-3 masti, čitav kompleks vitamina B, uključujući B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin i folne kiseline. Tu su i minerali: cink, gvožđe i bakar.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


BlaBla

>Spustila tajice i pokazala kako nas zavaravaju

Uticaj Instagrama

Spustila tajice i pokazala kako nas zavaravaju

Da izgled na fotkama često zavara nije novost. Ovoga puta to je pokazala influencerica Stacey Lee.Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Zvijezde u vratolomnim joga položajima

Zaljubljenici u jogu

Zvijezde u vratolomnim joga položajima

Pomicanje vlastitih granica je jedna od čari joge kojoj nisu odoljele ni najveće zvijezde. Marilyn Monroe,...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>"Dvojnica Megan Fox" zgodnija od glumice

Kolika je sličnost?

"Dvojnica Megan Fox" zgodnija od glumice

Internetski portali, forumi i online izdanja muških časopisa "raspametili" su se zbog brazilske  manekenke  i...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Banja Luka dobija dvije teretane na otvorenom

Rekreacija za građane

Banja Luka dobija dvije teretane na otvorenom

Banja Luka će postati bogatija za dvije teretane na otvorenom, nakon što se krenulo u realizaciju odlične...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)