Grudnjak za trening: Skoro pola dama bira pogrešan - Body.ba

Šta je sportski grudnjak?

Grudnjak za trening: Skoro pola dama bira pogrešan

Piše: Body.ba

Subota, 08.09.2018.

Grudnjak za trening: Skoro pola dama bira pogrešan

Dok sve veći broj dama ulazi u svijet fitnessa i vježba redovno, istraživanja su pokazala da veliki dio njih nije upućen u mogućnosti koje im pruža industrija sportske opreme, a koje bi im u velikoj mjeri olakšale njihove izazove.

Tačnije, utvrđeno je da preko 40 posto žena i djevojaka ne koristi sportski grudnjak dok vježba, te da se radi prije svega o tome da nisu svjesne koliko zapravo obični grudnjak može pridonijeti oštećenju tzv. Cooperovih ligamenata i mekog tkiva njihovih grudi. Rezultat svega toga bi mogle biti obješene grudi, što svakako nijedna pripadnica nježnijeg spola ne bi željela.

Istovremeno je utvrđeno da 76 posto ispitanica nosi isti grudnjak bez obzira na to kojom se aktivnošću bave, što također nije dobro ako se zna da svaka aktivnost vodi do drugačijih kretnji grudi.

Dok se pomenuti ženski odjevni predmet koristi i tokom vježbanja prije svega zato što se dame osjećaju nelagodno bez njega i što osjećaju bolove, odabir ispravnog grudnjaka omogućava poboljšanje sportske izvedbe i prevenira oštećenja. Zbog toga stručnjaci upozoravaju da bi svaka žena trebala biti svjesna važnosti prilagođenih grudnjaka jednako kao što je svjesna i važnosti prilagođavanja obuće i odjeće za sportske aktivnosti, pa čak i prilagođene za posebne vrste aktivnosti.

Štaviše, oni ističu kako bi dame trebale postaviti prioritet upravo na svoje grudi kada se radi o odabiru odjeće za sportske aktivnosti.

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>5 odgovora zašto ne možete razviti velike bicepse

Najpoželjniji mišići

5 odgovora zašto ne možete razviti velike bicepse

Bicepsi su bez ikakve sumnje najpoželjniji mišići kod muške populacije, na čijem se razvoju radi čak i više...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Svježe i sušeno voće je kalorijski neuporedivo

Nevjerovatna razlika

Svježe i sušeno voće je kalorijski neuporedivo

Voće u svježem i sušenom obliku se toliko razlikuje i po okusu i po nutritivnim vrijednostima da nekada...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Dizanje tegova unapređuje naše živote - evo i kako

11 značajnih faktora

Dizanje tegova unapređuje naše živote - evo i kako

Bez ikakve sumnje, dizanje tegova predstavlja jednu od najboljih fizičkih aktivnosti kojima se ljudski...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)