Kućni recepti za uklanjanje staračkih pjega - Body.ba

Diskoloracija kože

Kućni recepti za uklanjanje staračkih pjega

Piše: Body.ba

Utorak, 15.01.2013.

Kućni recepti za uklanjanje staračkih pjega

Staračke pjege se pojavljuju kada se višak kožnog pigmena zvanog melanin nagomila u koži. Staračke pjege pojavljuju se najčešće kod osoba starijih od 40 godina, obzirom da se razvijaju polako i tokom dužeg vremenskog perioda. Pjege se naješće javljaju na licu i rukama zato što su upravo to dijelovi tijela koji su najizloženiji suncu.

Iako se ne smatraju rizičnim po zdravlje, pjege utiču na izgled, pa u nekim slučajevima doktori mogu prepisati farmaceutsku kremu za izbjeljianje tena ili laserski tretman. Mi vam donosimo nekoliko kućnih recepata za prirodno uklanjanje pjega.

Hren i limunov sok

Korjen hrena nježno izbjeljuje diskoloracije, dok limunov sok uklanja mrtve ćelije sa kože. Umješajte jednu kašičicu korjena hrena, pola kašičice svježeg limunovog soka i pola kašičice destilovanog sirćeta. Smjesu nanesite na pjege i ostavite najmanje 10 minuta, a onda saperite sa mlakom vodom. Tretman ponavljajte jednom ili dva puta dnevno i rezutlate biste trebali vidjeti nakon nekoliko sedmica.

Med i jogurt

Med i jogurt u kombinaciji predstavljaju nježni izbjeljivač koji može posvijetliti staračke pjege na vašim rukama. Dodajte jednu kašičicu meda i jednu kašičicu običnog jogurta i dobro ih umješajte. Smjesu nanesite na ruke i ostavite da se osuši, što obično traje oko pola sata. Isperite hladnom vodom. Preporučuje se da tretman ponavljate jednom dnevno dok ne postignete željene rezultate. Imajući u vidu da sastojci djeluju vrlo nježno i suptilno, do prvih vidljivih rezultata trebalo bi doći tek nakon nekoliko sedmica.

Aloe vera gel

Aloe vera gel sadržiu hemijske supstance koje uklanjaju mrtve ćelije i pomažu razvoj novih na njihovom mjestu. Ovo je proces koji pomaže posvjetljivanju diskoloracije na koži i uklanjanju staračkih pjega. Uberite list sa aloe vere, razrežite ga vertikalno i pokupite gel koji se nalazi unutra. Aplicirajte gel direktno na pjege dva puta dnevno. Tretman daje rezultate polako, ali bi promjene trebale biti vidljive nakon nekoliko sedmica.

Ostali kućni recepti

Postoje i brojni drugi kućni recepti koji se mogu koristiti za tretiranje pjega. Često se stavlja nekoliko kapljica limunovog esencijalnog ulja u pola kašičice jestivog biljnog ulja, stavlja se puter za tijelo direktno na područje sa pjegama, ili obični limunov sok ili jogurt. Svi ovi tretmani bezbjedan su način da se izblijedi diskoloracija kože i možete ih koristiti svakodnevno.

Poštovani, hvala za recepte, probat ću nešto od toga. Znate li što o glini, jer sam čula da ona dobro skida staračke pjege?
Pozdrav, Nada

- Nada Sadik

Srijeda, 02.11.2016. 19:53,

Prijavi neprimjeren komentar


  • Želim primati obavijesti na e-mail za nove komentare


IZDVOJENE TEME

>Donja leđa i ključne vježbe za jačanje

Često slabašni dio

Donja leđa i ključne vježbe za jačanje

Donja leđa su izrazito važan dio muskulature ljudskog organizma, jer praktično predstavljaju sami spoj...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Nevjerovatni gubitci kilograma

Drastični gubitci težine

Nevjerovatni gubitci kilograma

Gubitak težine je uvijek težak proces za koji treba jaka volja i dosta discipline pored dosta strogog...Pročitaj cijeli tekst

Komentari (0)

>Manji ali žešći: Big Ramy izgleda bolje nego ikad

Nakon Mr. Olympije 2018

Manji ali žešći: Big Ramy izgleda bolje nego ikad

Nakon što je na Mr. Olympiji 2017 Big Ramy bio jako blizu i samog zlata, te postao pravi miljenik publike, na...Pročitaj cijeli tekst Tekst sadrži fotogaleriju

Komentari (0)