1 1/4

Ne raditi na masi niti na definiciji

Kako sačuvati mišiće tokom ramazanskog posta?
Kako sačuvati mišiće tokom ramazanskog posta?

Faza povećanja tjelesne i prije svega mišićne mase obuhvata žestoke treninge, visok unos proteina, značajno povećanje unosa kalorija na dnevnoj bazi, te mnogo odmaranja i oporavka.

Posteći preko 17 sati odmor i oporavak su prilično onemogućeni u smislu perioda idealnog za rast mišića. Uz to, žestoki treninzi prije iftara su zbog manjka energije nemogući, dok i poslije iftara tijelo nije najspremnije da pruža svoje maksimalne performanse.

Faza definisanja tjelesne forme obuhvata obaranje unosa kalorija na dnevnoj bazi, redovno treniranje i čak ubacivanje kardio sesija, adekvatan unos proteina, te odmaranje i oporavak kako bi se izbjegao katabolizam.

Jasno je da tokom dugog posta ni ova faza ne može biti baš najbolje provedena, jer osim smanjenja unosa kalorija sva ostala polja je zaista teško "pokriti". Zbog svega toga, idealan način rada tokom ramazana jeste neki srednji, opušteniji koji će svoje beneficije pokazati odmah nakon završetka svetog mjeseca i nakon što se osvježeno tijelo vrati u uobičajni način funkcionisanja.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak