Obično se koristi kao glavna dekoracija za Noć vještica ili kao sastojak pite, ali bundeve sadrže sastojke koje imaju širok raspon prednosti po zdravlje. One su skladište vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Bez obzira da li jedete bundevu kao plod ili sjemenke, one su sjajne za zdravlje i mogu ponuditi velike pogodnosti.
Bundeva - skladište vitamina i minerala
Super hranaProtein – sjemenke bundeve (pepite) su bogat izvor proteina. U 28 grama sjemenki nalazi se oko 7 grama proteina. Ulje sjemenki ima mnogo fitosterola ili biljnih masnih kiselina i kemijski sastav je isti kao kolesterol. Fitosterol može zamijeniti kolesterol u tijelu, pomaže u smanjenju nivoa kolesterola u krvi.
Esencijalne masne kiseline – sjemenke bundeve su bogate esencijalnim masnim kiselinama koje imaju mnoge prednosti za zdravlje. Nude zaštitu protiv mnogih ozbiljnih bolesti poput visokog krvnog pritiska, artritisa i raka, pomažu zdravlje kože, poboljšavaju snagu mozga.
Vitamin A – bundeva je bogat izvor vitamina A. Redovna konzumacija bundeve (mesa i sjemenki) znatno pomaže zdravlju očiju i poboljšava imunološki sistem
Vitamin C – Vitamin C pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, poboljšava imunitet i promoviše produkciju kolagena. Visok sadržaj vitamina C u bundevi nudi zaštitu protiv mnogih oblika raka.
Magnezij – meso i sjemenke bundeve su bogati magnezijem, koji je važan mineral potreban mnogim biološkim funkcijama. Također je potreban za dobre kosti i zube.
Kalij i cink – bundeva je pun a kalija ia cinka. Istraživanja pokazuju da hrana bogata kalijem sprječava kardiovaskularne bolesti i hipertenziju. Cink je važan za gustoću kostiju kod ljudi s rizikom od osteoporoze. Pojačava imunološki sistem i potiče reproduktivno zdravlje.
Vlakna – meso bundeve je niskokalorično i sadrži obilne količine vrlo dobrih dijetalnih vlakana. Vlakna su učinkovita kod liječenja gastrointestinalnih poremećaja poput zatvora, smetnji u probavi itd. Visoke količine vlakana pomažu u snižavanju nivoa LDL kolesterola u krvi i u regulisanju nivoa šećera u krvi.
Zdrave prednosti mesa i sjemenki bundeve
Rak prostate - zaštitni sastojci u sjemenki bundeve poznati kao fitosteroli mogu smanjiti rizik od raka prostate. Smanjenjem prostate i stimuliranjem sekrecije kemikalija koje štite protiv transformacije testosterona u dihidrosteron (DHT). Visok nivo DHTa može uzrokovati proširenje žlijezda prostate.
Protu-upalni efekt - betakaroten iz bundeve ima antioksidansa i antiupalna svojstva. Redovna konzumacija bundeve može zaštiti zglobe od upale i artritisa. Bundeve brzo djeluje na udaljavanje upale od vas, bez kontraefekata koje nude antiupalni lijekovi.
Dobro za kožu - visoka količina vitamina A, C i E kao i cinka, što postoji u bundevi, daje joj veliku prednost u izboru hrane za one koji žele imati zdravu i sjajnu kožu. Dnevno uzmite šolju sjemenki da spriječite pojavu bora i da kožu zadržite hidratantnom i njegovanom.
Sprječava kamenac u bubregu - dnevno uzmite 5-10 grama sjemenki. To stimuliše bubrege i sprječava formiranje kalcij oksalata kamenca.
Depresija - bundeva sadrži L-triptofan, hemijski spoj koji donosi osjećaj ugode i sreće. Bundeva u svakodnevnoj prehrani vam drži visoko raspoloženje i sprječava depresiju.
Liječenje od parazita - u mnogim kulturama pogotovo u Kini, bundeve se koriste u liječenju bolesti nastale preko crva i drugih parazita.
Diuretik - bundeva je prirodni diuretik. Ona pomaže u izbacivanju toksina i neželjenog materijala iz tijela, ostavljajući vas osvježenim i zdravim.
S toliko dobrih prednosti po zdravlje, nije čudno da bundevu uvrštavaju na listu Super hrana. Naredni put kad budete praznili bundevu n bacajte sjemenke. Umjesto toga, prokuhajte ih, ispecite ili skuhajte kako god želite.