Mušmula (Mespilus germanica) je voće koje je vijekovima prisutno na našim prostorima. Kalemi se na kruški i dunji, a obično daje plodove još iste godine. Ovo drvo cvjeta krajem aprila, a drvo može dostići visinu i do 7 metara. Plod se bere nekad krajem jeseni, ne jede se odmah jer je tvrd, pa se zbog toga ostavlja nekoliko sedmica kako bi omekšale. Osim ploda, koristi se cvijet i list.
Mušmula - hrana za zdrav metabolizam
Korisni savjetiOd ovog voća se može napraviti marmelada, rakija i razni likeri. Poznavaoci prirodne medicini ističu da je mušmula voće koje potiče rad metabolizma. Poboljšava rad pluća, jača rad bubrega, poboljšava opštu krvnu sliku i umanjuje bolove u leđima i zglobovima.
Ovo voće steže sluzokožu pri čemu se preporučuje kod krvaranjea u ustima i liječenje raznih čireva. Osim toga potiče lučenje pljuvačke kod žlijezda, potiče varenje hrane u želucu, pa se zbog toga preporučuje osobama koje imaju problema sa varenjem hrane ili starijim i iznemoglim osobama.
Poznavaoci narodne medicini ističu i ljekovito svojstvo sjemnke. Sjemenke se stavljaju u vodu, čeka se dok ne proklijaju a zatim se iste stavljaju na rane. Dok stoje u vodi oni oslobađaju sastojke koji pomažu ranama da zaliječe - tvrde poznavaoci.
Mušmula je voće kojeg ima u izobilju na našim porstorima, ali se malo koristi. Zato vas mi potičemo na razmišljanje o malo većoj konzumaciji ovog voća. Njihove zdrave strane su stvarno velike, a to zaslužuje posebnu pažnju. Ukusne se i obogaćuju vašu trpezu, a što je najbitnije zdrave su.
Super voce!samo se treba znati iskoristiti i primjeniti.