Na tržištu hrane životinjskog porijekla skoro da nije moguće napraviti izbor prema kojem bi u svoj organizam unijeli nešto potpuno zdravo, a sve zahvaljujući raznim načinima tovljenja životinja, prirodnim zagađenjima i lošim načinima prerade mesa.
Riba - najzdravije meso: Devet razloga zašto jesti
Najbolji obrokIpak, ono što možemo napraviti za svoje zdravlje je to da izaberemo najzdraviju varijantu od ponuđenih, pa prema tome riba i morski plodovi na samom su vrhu liste.
Osim toga što je najmanje izložena zagađenjima i užasnim načinima tovljenja, riba se jedina može pohvaliti sa dva duga lanca Omega-3 nezasićenih masnih kiselina, EPA i DHA kiselinama koje ljudsko tijelo ne proizvodi, što znači da sve to mora unositi kroz ishranu.
Sve navedeno je i više nego dovoljan razlog da se riba nađe na vašem stolu, međutim to nije sve, budući da su naučnici otkrili još minimalno devet pozitivnih učinaka unosa ribljeg mesa u organizam jer riba:
- Čuva vid
- Smanjuje rizik od smrtonosnog srčanog udara
- Poboljšava snagu mozga
- Polovi rizik od rehumanoidnog artritisa
- Poboljšava razvoj beba
- Produžuje život
- Olakšava disanje
- Štiti kožu
- Povećava plodnost muškaraca