Bezglutenska pizza - recept za tijesto

Pizza bez glutena

Kad je u pitanju bezglutenska prehrana, teško je pronaći pravi recept za pizzu. Najveći problem omiljene brze hrane u varijanti bez glutena predstavlja bezglutensko tijesto. Tijesto za pizzu bez glutena može uključivati brašno bez glutena, a postoje i nutritivno bogatije verzije s karfiolom, tikvicama, jajima i sirom itd.

Bezglutenska pizza - recept za tijesto

Klasična bezglutenska pizza
Ako volite tradicionalne recepte, onda je ova pizza bez glutena koja sadrži klasično bezglutensko brašno i kvasac savršen odabir.

Sastojci:

200 g bezglutenskog brašna za hljeb,
1 kašičica suhog kvasca,
pola kašičice šećera (zdraviji izbor može biti kokosov šećer),
1 kašika ulja (maslinovo, kokosovo itd.),
200 g mlake vode,so (mješavine za hljeb već su lagano posoljene, po želji možete dodatno posoliti).

Priprema:

1. Spojite suhe sastojke, dodajte vodu i pomiješajte prvo kuhačom, a onda električnim mikserom ne duže od 4 minute.
2. Pokrijte zdjelu i ostavite da se tijesto diže pola sata na toplom mjestu.
3. Premijesite kratko tijesto mikserom i zagladite.
4. Pustite da odstoji u hladnjaku nekoliko sati.
5. Zagrijte pećnicu na 200°C.
6. Kalup obložite papirom za pečenje.
7. Razvaljajte tijesto, prebacite u kalup i pustite da pokriveno krpom odstoji još 20 minuta.
8. Pecite oko 25 minuta.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak