1 1/5

1. Vitamin D

5 najvažnijih vitamina za oporavak i rast mišića
5 najvažnijih vitamina za oporavak i rast mišića

Kada je riječ o oporavku i rastu mišića, vitamin D definitivno je najvažniji vitamin. Jedinstven je po tome što zahtijeva izlaganje direktnoj sunčevoj svjetlosti kako bi se stimulirala njegova proizvodnja. Naravno, općepoznato je da štiti od raznih bolesti i da je kod ljudi često prisutan nedostatak vitamina D, no znate li kako utječe na mišiće? Vitamin D je najvažnijih od svih vitamina po pitanju proizvodnje testosterona.

Istraživanja su pokazala da uzimanje vitamina D u obliku suplemenata povećava eksplozivnu snagu, što je iznimno korisno kod treninga s utezima. Također, ima ključnu ulogu u sintezi proteina, što je djelomično zbog njegovog utjecaja na proizvodnju testosterona. Dapače, istraživanje je pokazalo da kod muškaraca s nižim nivoom testosterona vitamin D može povećati nivo ovog važnog hormona do čak 20%. Osim toga, vitamin D važan je za zdravlje kostiju. Djeluje u kombinaciji s kalcijem i magnezijem, esencijalnim mineralima za razvoj kostiju.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak