1 1/5

BCAA - (razgradni lanac aminokiselina)

Aminokiseline: Šta su i koje su najvažnije
Aminokiseline: Šta su i koje su najvažnije

Suplement BCAA kog mnogi smatraju sinonimom za aminokiseline, u stvari je razgradni lanac aminokiselina kog čine tek tri aminokiseline: leucin, izoleucin i valin. Ove tri aminokiseline spadaju upravo među onih deset koje organizam ne može sam proizvesti, te se unose ishranom. Njihov značaj je posebno u tome što se unosom ove tri aminokiseline pokriva čak 40% potreba dnevnog unosa tih esencijalnih aminokiselina.

Konkretno, BCAA zaobilaze jetru i crijeva te ulaze direktno u krvotok, pa baš zbog toga se preporučuje njihovo konzumiranje i tokom treninga, a poznato je i da BCAA čuva glikogen mijenjajući ga kao izvor energije i smanjuje njegovu potrošnju za četvrtinu. Posebno se često ističe sposobnost BCAA da pomaže oporavku mišića nakon treninga, a svemu se još može dodati i sposobnost održavanja testosterona u krvi na visokom nivou nakon treninga ukoliko se prije vježbanja unio ovaj s pravom toliko popularni suplement.

Komentari (0)

Još nije napisan ni jedan komentar! Budite prvi koji će ostaviti komentar?!

Ostalo još 1500 karaktera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala Body.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje Body.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Podijeli članak