Ako je dio vaše hrane prekriven sa malo buđa, vjerovatno mislite da je bezbijedno da isječete taj dio pojedete ostatak koji je "zdrav", bilo da je riječ o voću, povrći ili hljebu. Ipak, to se može pokazati kao jako loša ideja.
Da li je zdravo odstraniti buđ i pojesti ostatak?
Šta vi mislite?Postoje hiljade vidova buđi, a neki od njih proizvode i mikotoksine - hemikalije koje mogu da uzrokuje brojne neurološke probleme, pa čak i smrt. Na mikroskopskom nivou, buđ raste u tankim nitima, takozvanim hifama (sa grč. - tkivo), koje se šire kružno, kao korijen drveta.
Oni nisu vidljivi na golo oko, pa čak i kad se isječe dio vidljivog buđa vjervatno ostaje dio kolonie koje se produžuju širiti niz meko tkivo voća ili povrća.
Mogućnost je mala da se ovo desi čvrstoj hrani, kao što je suho meso ili tvrdi sir. Ipak kod hljeba, voća i povrća, ovo može da znači da sklanjanjem pokvarenog dijela ste rješili dio problema, ali niste rješili cijeli problem.
Najbezbjednije je da bacite, čak i ono što vam djeluje kao buđavo bez malo razmišljanja, ali zbog činjenice što to nije tako lako, naročito ako ste nešto skupo platili, ovaj će vam video možda pomoći da naredni put donesete pravu odluku.