Novak Đoković i supruga su pronašli zamjenu za meso, a čarobnu namirnicu nazivaju "zlatnom hranom"

Kinoa kao zamjena za meso

Kako bi sačuvao svoje zdravlje i fizičku spremu, najbolji teniser svijeta Novak Đoković izbacio je sa menija meso i mesne proizvode.

Dosta je polemika kada je u pitanju ishrana srbijanskog teniskog majstora i njegove supruge Jelene. Meso odavno ne jedu, a Novak je zamjenu našao u kinoi.

Kinoa ne goji, a u indijskoj hrani je zovu "kraljicom sjemenki" i "zlatnom hranom".

Iako se obično svrstava u žitaricu, kinoa to nije. Kinoa je takozvana pseudo žitarica jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrijednosti kao žitarica, ali u stvari spada u porodicu trave. Kinoa pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla, ali ima krizu identiteta.

Njeno porijeklo vodi se sa Anda u Južnoj Americi i hiljadama godina unazad se tretira kao posebna hrana. Prepuna je zdravih minerala i vitamina i u sebi sadrži mononezasićene masti koje su dobre za zdravlje srca, zatim antioksidante fitonutrijente koji se zovu flavonoidi.

U sebi zadrži mangan, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalijum, kalcijum, cink, bakar i selenijum te vitamine B1, B2, B3, B6, B9, E.

Ovu namirnicu biljenog porijekla koriste Novak i Jelena u zamjenu za meso.

Treba naglasiti da kinoa smanjuje rizik od dijabetesa, snižava holesterol, kontroliše krvni pritisak, a takođe i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

Podijeli članak