Pravila o zaštiti privatnosti

Ova Pravila o zaštiti privatnosti opisuju kako prikupljamo, upotrebljavamo i obrađujemo vaše podatke, uključujući i lične podatke, u vezi s vašim pristupom i korištenjem portala www.body.ba.

Naše usluge ponekad sadrže linkove na usluge drugih kompanija. Te kompanije imaju vlastita pravila o zaštiti privatnosti i korištenju kolačića, stoga imajte na umu da će informacije koje na taj način dajete, biti regulisane njihovim pravilima. Svakako provjerite i njihova pravila o zaštiti privatnosti, kako biste znali kako će upotrebljavati vaše podatke.

Čvrsto smo predani čuvanju informacija o vama i vašoj porodici. Naš tim poduzima sve razumne napore kako bismo brinuli o vašoj informacijskoj sigurnosti i privatnosti. Istovremeno, nijedna usluga ne može biti potpuno sigurna - ako imate razloga da mislite da su vaš korisnički račun ili lični podaci izloženi riziku, na primjer, ako je neko mogao saznati vašu lozinku, odmah nam se javite, putem mail adrese [email protected].

Popunjavanjem naših obrazaca za registraciju (na primjer putem naših web stranica ili mobilnih aplikacija ("aplikacije") ili kontinuiranim korištenjem naših usluga, pristajete na korištenje vaših osobnih podataka u skladu s ovim pravilima.

Voditelj obrade podataka je SPORTSPORT d.o.o., Soukbunar 1, 71000 Sarajevo.

1. PODACI KOJE PRIKUPLJAMO

Postoje tri opće kategorije informacija koje prikupljamo.

1.1 Informacije koje nam dajete

1.1.1 Informacije nužne za korištenje Indexa i Index oglasa

Tražimo i prikupljamo sljedeće lične podatke o vama, kada se registrujete kao korisnik portala i foruma Body.ba. Ove informacije su neophodne za odgovarajuću provedbu ugovora između vas i nas i omogućuju nam da ostvarujemo naše pravne i zakonske obveze. Ove informacije ne dijelimo s trećim osobama, osim u izuzetnim slučajevima, i samo uz vaš izričiti pristanak. Bez pružanja navedenih informacija možda vam nećemo moći pružiti sve tražene usluge.

Informacije za otvaranje korisničkog računa - kada se prijavite kao korisnik portala i foruma Body.ba, zahtjevamo određene informacije kao što su: vaše ime, prezime, adresa e-pošte i datum rođenja i sl.

Komunikacije s Body.ba i ostalim korisnicima portala i foruma - kada komunicirate s ovlaštenim osobama Body.ba portala ili foruma ili koristite stranicu Body.ba za komunikaciju s drugim korisnicima, prikupljamo informacije o vašoj komunikaciji i svim informacijama koje ste, na taj način, odlučili pružiti.

1.1.2 Podaci koje ste nam poslali

Možete nam poslati i neke dodatne lične podatke kako bismo uspostavili bolji korisnički doživljaj. Ove se dodatne informacije obrađuju na temelju vašeg pristanka.

Dodatne informacije o korisničkom računu - možete odabrati pružanje dodatnih informacija, kao dio vašeg korisničkog računa. Neke od tih informacija navedenih u postavkama računa dio su vaše stranice javnog profila i bit će javno vidljive drugima.

Drugi podaci - možete nam dati i druge informacije, prilikom popunjavanja obrazaca, provođenja pretraživanja, ažuriranja ili dodavanja informacija vašem korisničkom računu, odgovaranja na ankete, objavljivanja na forumima, sudjelovanja u promocijama ili korištenja drugih aktivnosti Body.ba.

1.2 Informacije koje automatski prikupljamo prilikom vašeg korištenja portala i foruma Body.ba 

Kada koristite  portal i forum Body.ba, automatski prikupljamo neke informacije, uključujući lične podatke, o uslugama koje koristite i načinu na koji ih upotrebljavate. Ove informacije potrebne su za odgovarajuće izvršenje ugovora između vas i nas, kako bismo postupali u skladu sa našim pravnim i zakonskim obvezama i imajući u vidu naš legitiman interes za pružanje i poboljšanje usluga Body.ba.

Informacije o geografskoj lokaciji - kada koristite određene usluge Indexa, možemo prikupiti informacije o vašoj preciznoj ili približnoj lokaciji, kako je ona određena podacima poput vaše IP adrese ili GPS-a mobilnog uređaja, kako bi vam pružili bolji korisnički doživljaj. Većina mobilnih uređaja omogućuje vam da upravljate ili onemogućite upotrebu usluga lokacije za aplikacije, u meniju postavki uređaja. Body.ba može prikupljati te podatke čak i kada ne upotrebljavate aplikaciju, ako je ta veza omogućena putem vaših postavki ili dozvola za uređaj.

Informacije o načinu korištenja Body.ba - prikupljamo informacije o vašim interakcijama putem Body.ba, kao što su stranice ili sadržaj koji pregledavate, pretraživanja za Ispis i druge radnje na portalu ili forumu.

Zapisnik podataka i podataka o uređaju - automatski prikupljamo podatke o zapisima i podatke o uređaju, kada pristupate i koristite Body.ba, čak i ako niste stvorili korisnički račun ili niste prijavljeni. Ti podaci uključuju, između ostalog, pojedinosti o tome kako ste koristili Body.ba (uključujući ako ste kliknuli na veze na aplikacije trećih strana), IP adresu, datume i vremena pristupa, podatke o hardveru i softveru, informacije o uređaju, informacije o događajima uređaja, jedinstvene identifikatore i podatke o kolačićima.

Kolačići i slične tehnologije - koristimo kolačiće i druge slične tehnologije, kao što su web-svjetionici, pikseli i identifikatori mobilnih uređaja. Možemo dopustiti i našim poslovnim partnerima da koriste ove tehnologije praćenja na Indexu ili angažirati druge da prate vaše ponašanje u naše ime. Više informacija o našoj upotrebi ovih tehnologija potražite u našim pravilima o kolačićima.

1.3 Informacije koje prikupljamo od trećih strana
Body.ba može prikupljati informacije, uključujući i osobne podatke, koje drugi pružaju o vama, kada koriste Index ili dobivaju informacije iz drugih izvora i kombiniraju ih s informacijama koje prikupljamo putem Index-a. Ne kontroliramo, ne nadziremo i ne odgovaramo za način na koji treće osobe koje pružaju vaše podatke obrađuju te podatke, a bilo koji zahtjev za informacijama o otkrivanju vaših osobnih podataka treba uputiti trećim stranama.

Usluge treće strane - ako povezujete, povežete se ili se prijavite na Body.ba putem usluga treće strane (npr. Facebook), treća strana može nam poslati podatke kao što su registracija i informacije o profilu te usluge. Ove informacije variraju i kontrolirani su od treće strane ili su na to ovlašteni putem vaših postavki privatnosti u toj usluzi.

Ostali izvori - u opsegu dopuštenom primjenjivim zakonima, možemo primiti dodatne informacije o vama, kao što su demografski podaci ili podaci potrebni za otkrivanje prijevara, od pružatelja usluga trećih strana i/ili partnera te ih kombinovati s našim podacima o vama. Možemo primati informacije o vašim iskustvima i interakcijama s našim partnerskim oglasnim mrežama.

2. KAKO KORISTIMO INFORMACIJE KOJE PRIKUPLJAMO

Upotrebljavamo, pohranjujemo i obrađujemo informacije, uključujući i lične podatke, sa svrhama razumijevanja, poboljšanja i razvoja Body.ba, mjerenja i poboljšanja oglašavanja i marketinga, stvaranja i održavanja pouzdane i sigurnije okoline te sa svrhom ostvarivanja naših pravnih i zakonskih obveza.

2.1 Pružanje usluga, poboljšanje i razvoj Body.ba

•    Omogućujemo vam pristup i korištenje Body.ba;
•    Omogućujemo vam komuniciranje s drugim korisnicima;
•    Djelujemo, štititimo, poboljšavamo i optimiziramo Body.ba i vaše korisničko iskustvo, na primjer obavljanjem analiza i provođenjem istraživanja;
•    Pružamo vam korisnička podršku;
•    Šaljemo vam poruke o uslugama ili korisničkoj podršci, ažuriranja, sigurnosna upozorenja i obavijesti o računu;
•    Da bismo bili u mogućnosti pružati kvalitetnu uslugu, zaštititi, poboljšati i optimizirati Body.ba te personalizirati i prilagoditi vaše korisničko iskustvo (kao što su prijedlozi za unos ili rangiranje rezultata pretraživanja), možemo provoditi profiliranje na temelju vaših interakcija s Body.ba, historijom pretraživanja i pročitanih članaka, podataka o vašem profilu i postavkama te drugih sadržaja koji ste poslali Body.ba.

Obrađujemo ove informacije s obzirom na naš legitimni interes za funkcionisanje i poboljšanje Body.ba i iskustva naših korisnika, kao i kada je to potrebno radi odgovarajuće provedbe ugovora s vama.

2.2 Stvaranje i održavanje pouzdanog i sigurnijeg okruženja

•    Otkrivanje i sprečavanje prijevara, neželjene pošte, zloupotrebe, sigurnosnih incidenata i drugih štetnih aktivnosti;
•    Provodimo sigurnosne istrage i procjenu rizika;
•    Provodimo provjeru podataka ili identifikacijskih podatka;
•    Pridržavamo se naših zakonskih obveza;
•    Provedimo naša Pravila korištenja i druga pravila;
•    U vezi s gore navedenim aktivnostima, možemo provesti profiliranje na temelju vaših interakcija s Body.ba, vašim informacijama o korisničkom računu i ostalim sadržajima koje dostavite Body.ba te na temelju informacija dobivenih od trećih strana. U ograničenim slučajevima, automatizirani procesi mogu ograničiti ili obustaviti pristup Body.ba, ako takvi procesi otkriju korisnika ili aktivnosti za koje smatramo da predstavljaju sigurnosni ili drugi rizik za Body.ba, druge korisnike ili treće strane.

Ove informacije obrađujemo s obzirom na naš legitimni interes u zaštiti Body.ba, kako bismo mjerili adekvatnu provedbu naših obveza prema vama i u skladu s primjenjivim zakonima.

2.3 Pružanje, prilagodba, mjerenje i poboljšanje oglašavanja i marketinga

•    Šaljemo vam promotivne poruke, oglase i druge informacije koje bi vam mogle biti od interesa na temelju vaših preferencija (uključujući informacije o najnovijim vijestima, Body.ba ili partnerskim kampanjama i uslugama) i oglase društvenih mreža, putem platformi društvenih mreža, kao što su Facebook ili Google, ili putem naših partnera u oglašavanju;
•    Prilagođavamo, mjerimo i poboljšavamo naše oglašavanje;
•    Upravljamo programima preporuka, nagradama, anketama, nagradnim igrama, natjecanjima ili drugim promotivnim aktivnostima ili događajima, koje sponzorira ili kojima upravlja Body.ba, njegovi partneri ili treće strane.
•    Provodimo profiliranje vaših osobina i preferencija (na temelju informacija koje ste nam dali, vaše interakcije s Indexom, informacija dobivenih od trećih strana i vaše povijesti pretraživanja, da vam šaljemo poruke, oglase i druge relevantne informacije koje mislimo da bi vam mogli biti od interesa;

Obrađujemo prikupljene podatke za svrhe navedene u ovom odjeljku, s obzirom na naš legitimni interes za obavljanje marketinških aktivnosti, kako bismo vam ponudili proizvode ili usluge koje bi mogle biti dijelom vaših interesa.

2.4 Kontaktiranje

Možemo upotrijebiti vaše podatke kako bismo vas kontaktirali o različitim stvarima, kao što su:
•    obavijesti o promjenama pravila Body.ba i Uslova korištenja;
•    provjeravanje o uslugama ili aktivnostima za koje ste se prijavili;
•    odgovoriti vam kada ste nas kontaktirali ili odgovoriti na vaš komentar ili pritužbu;
•    slanje obavijesti na vašem uređaju ako ste ih odabrali u svojim postavkama
Kontaktirat ćemo vas samo kada je to potrebno ili kada nam date svoje dopuštenje.

3. DIJELJENJE I OTKRIVANJE

Nikada nećemo prodavati vaše lične podatke. Dijelimo ih s drugima na sljedeće načine:

3.1 Uz vašu saglasnost

Tamo gdje ste dali saglasnost, dijelimo vaše podatke, uključujući i lične podatke, kako je opisano u trenutku pristanka, kao što je slučaj kada ovlastite aplikaciju ili web stranicu treće strane za pristup vašem Korisničkom računu ili kada sudjelujete u promotivnim aktivnostima koje provode partneri Body.ba ili treće strane.

3.2 Profili, oglasi i druge javne informacije

Body.ba i Body.ba forum vam omogućuju objavljivanje informacija, uključujući i lične podatke, koje su vidljive široj javnosti. Na primjer:
•    Dijelovi vašeg javnog korisničkog računa na Body.ba i Body.ba forumu - kao što su vaše ime, opis i grad, javno su vidljivi drugima;
•    Stranice s oglasima javno su vidljive i uključuju informacije kao što su opis 
•    Ako pošaljete sadržaj u zajednicu ili forum za raspravu, blog ili društvenu medijsku poštu ili koristite slično na Body.ba, taj je sadržaj javno vidljiv;
•    Kada nešto javno objavite, poput objavljivanja komentara koje javnost može vidjeti.
•    
Na temelju našeg legitimnog interesa za promociju Body.ba, možemo prikazati dijelove Body.ba (npr. Vaš komentar) na web stranicama kojima upravljaju poslovni partneri Body.ba. 

Informacije koje javno podijelite na Body.ba mogu se indeksirati pomoću tražilica treće strane. U nekim slučajevima možete isključiti ovu značajku u postavkama računa. Ako promijenite postavke ili sadržaj koji se javno prikazuje te tražilice možda neće ažurirati svoje baze podataka. Ne kontroliramo praksu tražilica trećih strana i oni mogu koristiti spremišta koja sadrže vaše zastarjele podatke.

3.3 Usklađenost sa zakonom, odgovaranje na pravne zahtjeve, sprječavanje štete i zaštita naših prava

Body.bamože objaviti vaše podatke, uključujući i lične podatke, sudovima, policijskim tijelima ili vladinim tijelima ili ovlaštenim trećim stranama, ako i u onoj mjeri u kojoj smo zakonski obvezani ili je to zakonski dopušteno, ili ako je takvo otkrivanje razumno potrebno radi: (i) udovoljavanja našim zakonskim obvezama, (ii) pravnih postupaka i odgovora na tvrdnje uperene protiv Body.ba, (iii) odgovaranja na provjerene zahtjeve, vezane za kaznene istrage ili navodnu ili sumnjivu ilegalnu aktivnost ili bilo koju drugu aktivnost koja nas ili naše korisnike može izložiti odgovornosti za štetu, (iv) provođenja i upravljanja našim Uslovima korištenja ili drugim ugovorima s korisnicima, ili (v) zaštite prava, imovine ili osobne sigurnosti Body.ba, njegovih zaposlenika, korisnika ili članova javnosti.
Tamo gdje je to prikladno, možemo obavijestiti korisnike o takvim pravnim zahtjevima, osim ako: (i) je takva obavijest zabranjena sama po sebi, sudskim nalogom ili primjenjivim zakonom, ili (ii) smatramo da bi obavještavanje bilo uzaludno, neučinkovito, stvaralo rizik od povrede ili tjelesne ozljede pojedincu ili grupi, ili stvaralo ili povećavalo rizik od prijevare prema našim korisnicima. U slučajevima u kojima postupamo u skladu sa zakonskim zahtjevima, bez prethodne obavijesti iz tih razloga, pokušat ćemo obavijestiti tog korisnika o zahtjevu, nakon što je ispunjen i kada, u dobroj vjeri, utvrdimo da u tome više nismo spriječeni.

3.4 Pružatelji usluga

Body.ba koristi različite pružatelje usluga i tehnologije trećih strana (npr. Google, Facebook i sl.) koje nam pomažu pružati usluge vezane uz Body.ba. Neke kompanije koje nam pružaju usluge nalaze se izvan Bosne i Hercegovine i Europske unije. To dopuštamo samo ako smo zadovoljni njihovom razinom sigurnosti pri zaštiti podataka. Kada nam dajete svoje podatke, imajte na umu da bi se oni mogli prenijeti, pohraniti ili obrađivati na lokaciji izvan Bosne i Hercegovine i EEA.
Ne prodajemo vaše podatke nikome i to nećemo nikada raditi.
Pružamo zbirne statističke podatke i uvide koji pomažu ljudima i kompanijama razumjeti kako ljudi reagiraju na njihove objave, ponude, stranice i drugi sadržaj na Indexu i izvan njega.

3.4.1 Oglašivači

Oglašivačima pružamo izvješća o vrstama ljudi koji vide njihove oglase i o učinku njihovih oglasa, ali ne dijelimo podatke koji vas osobno identificiraju (podaci kao što su vaše ime ili adresa e-pošte, koji se sami mogu upotrijebiti kako bi vas se kontaktiralo ili identificiralo) osim ako nam date dopuštenje. Na primjer, pružamo opće demografske podatke i podatke koji zanimaju oglašivače (na primjer, da je oglas vidjela osoba koja živi u Sarajevu) kako bismo im pomogli bolje razumjeti njihovu publiku. Također potvrđujemo koji su oglasi na Body.ba doveli do kupnje ili aktivnosti u vezi s oglašivačem.

3.4.2 Partneri za mjerenja

Dijelimo podatke o vama s društvima koja ih agregiraju kako bi pružila analitička i mjerna izvješća nama i našim partnerima.

3.4.3 Prodavatelji i pružatelji usluga

Pružamo podatke i sadržaj prodavateljima i pružateljima usluga koji podržavaju naše poslovanje, na primjer pružanjem usluga tehničke infrastrukture, analizom načina upotrebe naših proizvoda, pružanjem korisničke podrške, omogućavanjem plaćanja ili provedbom anketa.

3.4.4 Tijela za provedbu zakona ili pravni zahtjevi

Kada je to nužno radi pridržavanja zakonskih odrebi, dijelimo vaše podatke s tijelima za provedbu zakona ili na temelju pravnih zahtjeva.

3.5 Društvene mreže

Tamo gdje je dopušteno prema primjenjivom zakonu, možemo koristiti određene ograničene osobne podatke o vama kako bismo ih podijelili s platformama društvenih ili drugih mreža, kao što su Facebook ili Google, radi generiranja potencijalnih kupaca, privlačenja prometa na naše web stranice ili drugog načina promoviranja naših usluga ili Body.ba općenito. Ove se aktivnosti obrade temelje na našem legitimnom interesu za obavljanje marketinških aktivnosti, kako bismo vam ponudili proizvode ili usluge koji mogu biti dijelom vašeg interesa.
Body.ba ne kontroliše niti nadzire društvene medijske platforme s kojima možemo dijeliti vaše osobne podatke. Stoga sva pitanja o načinu na koji vaš davatelj usluga platforme društvenih medija obrađuje vaše lične podatke treba uputiti takvom pružatelju usluga.

3.6 Poslovni transferi

Ako se SportSport d.o.o. obaveže ili budu uključen u bilo koji postupak spajanja, pripajanja, stjecanja, reorganizacije, prodaje imovine ili stečajnog postupka, tada možemo prodati, prenositi ili dijeliti dio ili cjelokupnu našu imovine, uključujući vaše podatke koji su vezani uz takvu transakciju ili u pokušaj takve transakcije (npr. due diligence). O tome ćemo vas obavijestiti prije prijenosa vaših ličnih podataka i prije nego što vaši osobni podaci budi podložni drugačijim pravilima o zaštiti privatnosti.

3.7 Skupni podaci

Možemo također dijeliti agregirane/skupne informacije (informacije o našim korisnicima koje kombiniramo tako da više ne prepoznaju ili ne referiraju pojedinačne korisnike) i druge anonimne informacije za regulatornu usklađenost, analizu tržišta, demografsko profiliranje, marketing i oglašavanje te u druge poslove svrhe.

4. OSTALE VAŽNE INFORMACIJE

4.1 Analiza vaših komunikacija

Možemo pregledati, skenirati ili analizirati vaše komunikacije na Body.ba ili na stranicama Indexa na društvenim mrežama, za prevenciju prijevara, procjenu rizika, usklađenosti s propisima, istraživanje, razvoj proizvoda i korisničku podršku. Na primjer, kao dio naših prevencijskih napora, skeniramo i analiziramo poruke kako bismo zaštitili podatke o kontaktima i reference na druge web stranice. U nekim ćemo slučajevima možda skenirati, pregledati ili analizirati poruke kako bismo ispravili, poboljšali i proširili ponudu proizvoda. Koristimo automatizirane metode gdje je razumno moguće. Međutim, ponekad ćemo morati ručno pregledati neke komunikacije, kao što su slučajevi radi provjera prijevara i korisničke podrške ili kako bismo procijenili i poboljšali funkcionalnost automatiziranih alata. Nećemo pregledavati, skenirati ili analizirati vaše komunikacije kako bismo vam poslali marketinške poruke treće strane, a nećemo niti prodavati recenzije niti analize tih komunikacija.
Te se aktivnosti provode na temelju našeg legitimnog interesa za osiguravanje usklađenosti s primjenjivim zakonima i našim Uvjetima, sprječavanje prijevara, promicanje sigurnosti i poboljšanje i osiguravanje odgovarajuće izvedbe naših usluga.

5. PARTNERI TREĆIH STRANA

Body.ba može sadržavati veze s web stranicama ili uslugama trećih strana, kao što su integracije trećih strana ili druge usluge treće strane ("partneri treće strane"). Ovi partneri treće strane imat će svoja pravila o prikupljanju, korištenju i otkrivanju informacija. Preporučujemo da pregledate pravila o privatnosti drugih web stranica koje posjećujete.

6. VAŠA PRAVA

Za sva pitanja i ostvarivanje prava navedenih u ovom odjeljku možete nam se obratiti slanjem elektroničke pošte na adresu [email protected]. Imajte na umu da vas možemo tražiti da potvrdite svoj identitet, prije poduzimanja daljnjih radnji na vaš zahtjev.

6.1 Upravljanje vašim informacijama

Možete pristupiti i ažurirati neke svoje podatke putem postavki korisničkog računa. Ako ste odabrali povezivanje na Body.ba putem aplikacije treće strane, kao što je Facebook ili Google, možete promijeniti postavke i ukloniti dozvolu za aplikaciju mijenjanjem postavki računa. Vi ste odgovorni za čuvanje vaših osobnih podataka ažuriranim.

6.2 Ispravak netačnih ili nepotpunih podataka

Imate pravo zatražiti da ispravimo netočne ili nepotpune lične podatke o vama (a koje ne možete ažurirati na vašem korisničkom računu).

6.3 Zadržavanje i brisanje podataka

Općenito zadržavamo vaše lične podatke koliko god je to potrebno za izvršenje ugovora između vas i nas i kako bismo poštovali naše zakonske obveze.

6.4 Dostavljanje pritužbi

Imate pravo podnijeti pritužbe na aktivnosti obrade podataka od strane Body.ba, pred nadležnim tijelima za zaštitu podataka.

7. SIGURNOST

Kontinuirano provodimo i ažuriramo administrativne, tehničke i fizičke mjere sigurnosti kako bismo zaštitili vaše podatke od neovlaštenog pristupa, gubitka, uništenja ili izmjene. Ako znate ili imate razloga vjerovati da su vaši podaci za uspostavu korisničkog računa izgubljeni, ukradeni, zloupotrebljeni ili na drugi način ugroženi ili, u slučaju bilo kakve stvarne povrede ili sumnje na neovlaštenu upotrebu vašeg korisničkog računa, odmah nas kontaktirajte.

8. PROMJENE OVIH PRAVILA

Body.ba i Body.ba forum zadržavaju pravo izmjene ovih Pravila o zaštiti privatnosti, u bilo kojem trenutku, u skladu s ovom odredbom. Ako promijenimo ova Pravila, objavit ćemo izmijenjena Pravila o zaštiti privatnosti na web stranicama Body.ba i ažurirati datum zadnje izmjene. Ako se ne slažete s izmijenjenom Pravilima o zaštiti privatnosti, možete otkazati svoj račun. Ako ne otkažete svoj račun prije datuma kada izmjenjena Pravila o zaštiti privatnosti stupaju na snagu, vaš daljnji pristup i korištenje Indexu bit će podložno revidiranim Pravilima o zaštiti privatnosti.

9. KONTAKTIRAJTE NAS

Ako imate bilo kakvih pitanja ili pritužbi u vezi s ovim Pravilima o zaštiti privatnosti ili našim postupcima obrade vaših podataka, možete nam poslati e-poštu ili nas kontaktirati na:

SPORTSPORT d.o.o.
Soukbunar 1
71000 Sarajevo
e-mail: [email protected]

POLITIKA KORIŠTENJA KOLAČIĆA

1. Što su kolačići i tehnologije praćenja?

Kolačići (engl. cookies) su mali paketi podataka koji se upotrebljavaju za pohranu i primanje anonimnih identifikatora te drugih podataka o računalima, telefonima i ostalim uređajima. Druge tehnologije, uključujući podatke koje pohranjujemo u web-pregledniku ili na uređaju, identifikatore povezane s uređajem i drugi softver, upotrebljavaju se za slične svrhe. U ovim pravilima sve te tehnologije nazivamo „kolačićima”.

Kolačići nam pomažu pružati, zaštititi i poboljšati naše proizvode, primjerice personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i mjerenjem oglasa te omogućavanjem sigurnijeg okruženja. Premda se kolačići koje upotrebljavamo mogu povremeno mijenjati u skladu s poboljšanjima i ažuriranjima, upotrebljavamo ih za sljedeće svrhe:
•    kako bi se sjetili informacija o vama, tako da nam ih ne morate ponovno davati;
•    kako biste mogli ostati prijavljeni, čak i na različitim uređajima;
•    kako bi nam pomogli da shvatimo kako ljudi koriste naše usluge i kako bismo ih mogli poboljšati;
•    da bismo zaštitili vaš korisnički račun i podatke;
•    kolačići nam pomažu prikazivati oglase i davati preporuke za poduzeća i druge organizacije osobama koje bi mogle biti zainteresirane za njihove proizvode, usluge ili ciljeve.
•    kako bi nam pomogli da prilagodimo i personaliziramo Index, sjećajući se vaših preferencija i postavki;
•    Podaci pohranjeni korištenjem kolačićana Body.ba i Body.ba forumu ne sadrže lične detalje iz kojih bi se mogao utvrditi identitet korisnika.

2. Postoje različite vrste kolačića:

2.1 Kolačići prve strane

Ove kolačiće postavlja web stranica koju posjećujete. I samo ih ta web stranica može čitati.

2.2 Kolačići treće strane

Ove kolačiće postavlja netko drugi, a ne vlasnik web stranice koju posjećujete. Body.ba može sadržavati sadržaje drugih stranica koji mogu postaviti svoje kolačiće. Također, ako podijelite link na portalu Body.ba, usluga na kojoj ga dijelite (na primjer, Facebook) može postaviti kolačić u vašem pregledniku. Nemamo kontrolu nad kolačićima treće strane - možete ih isključiti, ali ne putem nas.

2.3 Kolačići sesije

Ovi kolačići traju samo onoliko dugo koliko traje vaša mrežna sesija i nestaju s vašeg računala ili uređaja prilikom zatvaranja preglednika.

2.4 Trajni kolačići

Ovi kolačići ostaju na vašem računalu ili uređaju i nakon što zatvorite preglednik, a traju onoliko vremena koliko je određeno u kolačiću. Upotrebljavajmo trajne kolačiće kada trebamo znati tko ste duže od jedne sesije pregledavanja. Na primjer, upotrebljavamo ih kako bi se sjetili vaših postavki i sljedeći put kada nas posjetite.

2.5 Neophodni kolačići

Ovi kolačići omogućuju vam korištenje različitih dijelova Body.ba. Bez njih vam ne možemo pružiti usluge koje ste tražili. Neki primjeri kako upotrebljavamo ove kolačiće su: kada se prijavite na Body.ba, da bismo se sjetili stvari koje ste već učinili, na primjer - teksta koji ste unijeli u obrazac za registraciju, pa će i dalje biti tamo kada se vratite na stranicu. Također, pomaže nam da se sjećamo sigurnosnih postavki koje utječu na pristup određenom sadržaju.

2.6 Funkcionalni kolačići

Oni nam pomažu da prilagodimo Body.ba, sjećajući se vaših preferencija i postavki. Na primjer, da se sjetimo vašeg omiljenog sadržaja, da vam ne prikazujemo iste poruke koje se odnose samo na nove posjetitelje ili da se sjetimo nekih drugih postavki.

2.7 Kolačići izvedbe

To nam pomaže da shvatimo kako posjetitelji koriste Body.ba, kako bismo se mogli poboljšati. Oni nam pomažu da isprobavamo različite ideje. Ponekad angažujemo i druge kompanije da analiziraju kako posjetitelji koriste Body.ba. Te tvrtke mogu postaviti vlastite kolačiće izvedbe. Neki primjeri kako upotrebljavamo ove kolačiće su: prikupljanje podataka o najčešćim posjetiteljima Body.ba, kako bismo mogli poboljšati naše online usluge ili kako bismo se pobrinuli da web-lokacija ispravno funkcionira i da popravlja sve eventualne pogreške, kako bi poboljšali izgled i dojam Body.ba.

2.8 Kolačići za oglašavanje

Radi se o kolačićima koje upotrebljavamo kako bi vam, prilikom posjete Body.ba, mogli prikazati posebno ciljane oglase, ovisno o vašim preferencijama. Koristimo i mreže za oglašavanje koje mogu pratiti vaše pregledavanje na različitim web mjestima.

3. Koliko dugo traju kolačići?

Neki se brišu kada zatvorite preglednik na svojoj web-lokaciji ili aplikaciji. Drugi ostaju duže, ponekad zauvijek, i spremljeni su na vaš uređaj pa su tamo i kada se vratite.

4. Kako mogu kontrolirati svoje kolačiće i praćenje?

Kada nas prvi put posjetite, obavijestit ćemo vas o našim kolačićima.
Vaš preglednik ili uređaj mogu sadržavati postavke koje vam omogućuju da odaberete hoće li se kolačići spremati u pregledniku te mogućnosti brisanja kolačića. Dodatne informacije o tim kontrolama potražite na stranicama vlasnika preglednika ili uređaja. Imajte na umu da, ako onemogućite upotrebu kolačića u pregledniku, to može značiti da ne možete pristupiti nekim uslugama Body.ba ili Body.ba foruma ili da neki dio stranice neće ispravno raditi za vas.
Također postoje i alati trećih strana putem kojih možete blokirati kolačiće.

5. Kako ću saznati o izmjenama ovih pravila?

Ponekad ažuriramo svoja pravila koja se tiču upotrebe kolačića i zaštite ličnih podataka. Ako napravimo važne izmjene, primjerice o tome kako upotrebljavamo vaše osobne podatke, obavijestit ćemo vas. To može biti obavijest, elektronička pošta ili poruka u vašoj aplikaciji.

6. Kako mogu kontaktirati Body.ba?

Saznajte više i kontaktirajte nas o svojim pravima:

•    putem e-pošte: [email protected];
•    poštom: SPORTSPORT d.o.o., Soukbunar 1, 71000 Sarajevo

When you use our Body.ba, we share information that we collect from you, such as your email (in hashed form), IP address or information about your browser or operating system, with our identity partners/service providers, including LiveRamp Inc. LiveRamp returns an online identification code that we may store in our first-party cookie for our use in online, in-app, and cross-channel advertising and it may be shared with advertising companies to enable interest-based and targeted advertising. To opt out of this use, please click here.