Insanity Workout Program

Upoznajte ludilo

Insanity Workout Program je osmislio Shaun T koji sasvim sigurno spada u najbolje svjetske fitness trenere u zadnjih pet godina. Ovaj program koji spada u sam vrh modernog fitnessa izvlači i posljednji atom snage i dovodi praktično do ludila, ali i do "atomske" kondicije i eksplozivnosti za onoga ko ga izdrži do kraja. Inače sam program traje 60 dana i radi se svaki dan osim nedjelje koja služi kao dan za odmor.

Program dnevno zahtijeva 45 minuta potpune predanosti i koncentracije, kao i adekvatnu ishranu koja se zasniva na niskom unosu ugljikohidrata.

Insanity se sastoji se od 10 različitih programa:

1. Fit Test
2. Plyometric Cardio circuit
3. Cardio Power & Resistance
4. Cardio Recovery & Max Recovery
5. Pure Cardio & Abs
6. Cardio Abs
7. Core Cardio & Balance
8. Max Interval Circuit
9. Max Interval Plyo
10. Max Cardio Conditioning & Abs

Svrha Fit testa je da ispita vaš kondiciju prije početka programa. Obavlja se prvi dan programa, a zatim se ponavlja svakih 14 dana. Kada se obavlja test potrebno je pružiti maksimalani napor za što bolje rezultate kako bi se mogao pratiti napredak.

Neke od vježbi se baziraju na kardio aktivnostima i polimetriji, što bi trebalo osigurati smanjenje masnih nasalga, te poboljšanju kondiciju i eksplozivnost.

Određeni dijelovi programa se baziraju na maksimlanom intervalnom treningu (eng. Max Interval Training), što u praksi znači da vježbe izvodite sa maksimlanim intenzitetom duže vrijeme (3 do 4 minute), a veoma se kratko odmarate (u prosjeku 30 sekundi).

Djelovanje Insanity-a

- Insanity djeluje "agresivno" na organizam i tijelo mijenjajući ga od prvog dana jer svojim 45 minutnim trajanjem ispunjava tkz. uslove produženog djelovanja (preko 30 minuta) koji su neophodni za značajan efekat u regulisanju tjelesne težine;

- Istezanje koje je zastupljeno u svakom od deset programa dovodi do povećanja fleksibilnosti;

- Skoro čitav program baziran je na kardio vježbama maksimalnog intenziteta koje povoljno djeluju na srčani mišić i na taj način djeluju i preventivno na razvoj hipertenzije;

- Uključuje u svoj rad veliki broj mišića koji se svakim treningom iskorištavaju do maksimuma i tako poboljšava snagu i izdržljivost;

- Povećava eksplozivnost;

- Iscrpljujući dnevni programi smanjuju apetit i dovode do uravnoteženosti ishrane.

Dostupnost

Ovaj sasvim sigurno u budućnosti "kultni" program dostupan je kupovinom DVD-a ili online gledanjem na raznim sajtovima,  a za one koji se odluče da ga sprovedu u dijelo mogu samo reći - sretno!

Podijeli članak