Deset pravila istinskog bodybuildinga

Za velike momke

Želite biti veliki, zaista? Trenirate žestoko, jedete kvalitetno i lagano rastete, ali i dalje ste sigurni da neke stvari sputavaju vaš napredak? Upravo takve osobe, odlučne u namjeri da uspiju dostići svoje bodybuilding snove, trebale bi u potpunosti primijeniti 10 pravila istinskog bodybuildinga, koja će garantovano ispraviti sve greške koje su ranije sabotirale napredak.

1. Ne dozvolite da "spotter" podiže vaše tegove

Podižite sami svoje tegove! Kakva je poenta u trpanju toliko ploča tegova na šipku koje je sveukupno nemoguće podići bez da druga osoba napumpa svoje bicepse pomažući vama? Jedan ili dva takva krajnja ponavljanja su u redu, ali ako je od početka nemoguće izbaciti težinu, to je znak da treba olakšati opterećenje i omogućiti sebi pravilno izvođenje vježbe.

2. Ne trenirajte praznog stomaka

Automobil ne može ići praznog rezervoara, a takav je slučaj i sa ljudskim organizmom koji se nalazi pred opterećenjima. Ipak, za razliku od automobila, organizam je puno kvalitetnije stvoren, pa opet omogućuje rad, ali na način da se energija povlači direktno iz mišića - koji ostaju osiromašeni i uništavani zbog toga. Kakva je onda svrha treninga s kojim se želi postići povećanje njihovog tonusa? Iako je moguće izvući osjećaj snage, dakle, obavezno treba bolje tempirati vrijeme i sat-dva pred trening pojesti nešto bogato ugljikohidratima, koji će kao gorivo biti potrošeni za vrijeme treninga.

3. Ne izmišljajte opravdanja

Svi su čuli mnogo njih, još više ih izmislili sami, jer to je u čovjekovoj prirodi. Međutim, to je stvar koja potiče iz slabašnog dijela ljudske prirode i koja je obična laž osmišljena tako da bi se osjećali bolje uprkos izostanku truda i predanosti. Jednom kada se podvuče crta i sebi zabrane opravdanja, tada će se početi uviđati i vidljiva poboljšanja na izgledu.

4. Ne izbjegavati najteže vježbe

Izbjegavanje određenih vježbi zato što su neproduktivne ili opasne je jedna stvar. Izbjegavanje vježbi zbog toga što su jednostavno teške je kukavičluk kojim se sputava najveći dio napretka. Čučnjevi i mrtvo dizanje su najčešće vježbe sa ovom etiketom, a baš zanimljivo je što su te dvije vježbe i sa više aspekata najproduktivnije.

5. Zaboravite na pretpostavku da je više - bolje

To što tri serije daju bolji rezultat od jedne, ne znači da je šest serija bolje od izvođenja tri. Svrha "patnje" u teretani je stimulisanje mišićnih vlakana na rast i osnaženje, pa pretjerano kidanje istih, produžava i vrijeme potrebno za njihov oporavak, povećava potrebu za hranjivim materijama za rekonstrukciju, i generalno uništava napredak. Bez oporavka nema rasta, to treba imati uvijek na pameti, jer da toga nema, 12-satni dnevni treninzi bi davali najbolje rezultate. Ovako, bodybuildera bi učinili samo sličnim kenijskom maratoncu, a to je daleko od onoga što želi.

6. Ne oslanjajte se samo na "hemiju"

Dopinzi rade, to je neosporna činjenica. Istraživanja su čak pokazala da omogućavaju u određenoj mjeri rast čak i bez treniranja. Ipak, to ne znači da treba degradirati intenzitet treninga jer tada se propušta mnogo toga. Ako se već želi napredovati, baš tada treba trenirati najjače i izvlačiti maksimum mogućnosti tijela. Slučaj sa oslanjanjem na suplementaciju i smanjenje unosa čvrste hrane, upravo je jedna od zamki u koju velika većina upada.

7. Ne degradirajte san

Ovaj dio se ponovo odnosi na oporavak i sam rast mišićnog tkiva, što je i generalni cilj. Zanimljivo, ali mišićna vlakna upravo tokom oporavka dobijaju na svojoj masi, pa se praktično može reći da rastemo tokom sna, dok odmaramo. Drugi faktor zbog kojeg bodybuilderi trebaju imati više poštovanja prema onih 6-8 sati sna je taj što nedovoljna naspavanost limitira i sposobnosti na treningu.

8. Ne trenirajte "mlako" sve vrijeme

Kao što postoje osobe koje zagovaraju žestoke treninge svaki put, a što se obično više odnosi na powerliftere nego na bodybuildere, postoje i oni koji se konstantno drže pumpanja i dugih serija sa lakšim kilažama. Važnost pumpanja mišića je neupitna, ali njima je i dalje potreban izazov. Postoje dvije vrste vlakana brzo i sporo-zatezna, jedna se aktiviraju sa manjim, a druga sa većim opterećenjima. Ova koja se aktiviraju uz veće kilaže su obimom veća, pa degradiranje njihovog treninga znači i degradiranje cijelog napretka.

9. Ne mijenjajte program treninga svake sedmice

Trening plan zaista treba mijenjati s vremena na vrijeme kada se mišići potpuno naviknu, pa ih nekada "šokirati" promjenom i natjerati na novi napredak. Međutim, okretanje plana treninga svake sedmice ne donosi ništa dobro, pa čak i kada se pojave prve impresije da taj plan i nije posebno dobar. Treba imati strpljenja, a za svaki program se preporučuje promjena tek nakon više od mjesec - mjesec i pol ponavljanja istog.

10. Ne odustajte!

Posljednje, ali najvažnije pravilo bodybuildinga. Isklesano tijelo kakvo bi svi željeli imati se pravi samo ustrajnošću i godinama dosljednog držanja rutine. Postoje faze kada sve ide dobro, a isto tako postoje i one kada su frustracije ogromne, kada ništa ne ide po volji, a samo oni najuporniji će nastaviti trenirati u svakoj od njih. Na kraju, upravo ti najuporniji su uvijek oni sa najimpresivnijim izgledom i oni su ljudi koje nazivamo šampionima.

Podijeli članak