Naučite kako graditi mišiće u 4 koraka

Dokazana pravila

Početnicima na putu popravljanja tjelesne forme i izgradnje mišića, bez ikakve sumnje najveći problem predstavlja to što im svako govori posebne načine kako da ostvare svoje ciljeve. U suštini, trebalo bi se samo čvrsto držati jednostavnih koraka koji garantuju napredak, a koje za vas donosimo u nastavku.

Korak br. 1: Trenirati najmanje 3-4 puta sedmično

Odvajanje vremena za trening i planiranje dana, za ljude u obavezama je jedan od najproblematičnijih dijelova cijelog napretka. Stvari su proste, svake sedmice bi trebalo barem 3 do 4 puta žestoko trenirati u teretani, pa čak i više. Uz sve to, treba znati da postoji i granica, te da je svaki mišić idealno odmoriti 3 dana prije novog opterećenja istog, a sve zbog toga što je oporavak jako važan, i zbog toga što za vrijeme odmora mišići i rastu.

Korak br. 2: Fokusiranje na 5 do 7 dnevnih obroka

Ishrana nosi 2/3 uspjeha u izgradnji mišića, pa se zbog toga preporučuje jesti 5 do 7 puta na dan. Naravno, svi ti obroci trebaju imati izbalansiran odnos ugljikohidrata, proteina i masti. Na ugljikohidrate bi trebalo otpadati 45 posto kompletnog unosa hrane, na proteine 35 posto, a na masti preostalih 20 posto.

Korak br. 3: Shvatanje da su suplementi samo dodatak ishrani i ništa više

Mnoštvo reklama i dostupnost detaljnim informacijama o efektima različitih suplemenata, kod prosječnog početnika obično rezultira shvatanjem da bez suplemenata nema ni napretka. Sljedeći korak pada u zamku je taj da se suplementima daje prioritet nad čvrstom hranom, što vodi direktno u propast, odnosno, što je garant da se neće ostvariti nikakav napredak.

Korak br. 4: Izbjegavanje suplemenata koji su na tržištu manje od 3 godine

Filozofija koju imaju razvijeni najiskusniji, omogućava to da se izbjegnu problemi sa slabom efektivnošću suplemenata, ali i svi drugi, poput zdravstvenih problema, nastalih zbog nedovoljnog vremena za testiranje novih proizvoda. Ukoliko se radi o stvarnom kvalitetu, taj suplement će se zadržati na tržištu godinama i uvijek će biti cijenjen zbog svoje efikasnosti.

Podijeli članak