Kako izbjeći mišićni debalans u svom sportu

Razlike u razvoju

Aktivno bavljenje određenim sportom tokom dužeg niza godina, prirodno rezultira natprosječnim jačanjem određenih grupa mišića, koje su pod najvećim opterećenjem tokom treninga i samih mečeva. Samo natprosječno jačanje određenih grupa mišića, ili čak jednog mišića pojedinačno, s druge strane predstavlja siguran put do mišićnog debalansa.

Problem vezan sa mišićni debalans, ne samo da se odnosi na to što ružno izgleda, već je često i uzrok ozbiljnih povreda, pa bi se svaki sportista ozbiljno trebao pozabaviti rješavanjem svog problema. Uistinu, teško je pronaći sport u kom tijelo sportista biva ravnomjerno opterećeno, u kom jedna noga ili ruka ne preživljava veći stres i slično. U nastavku provjerite kako se izboriti sa mišićnim debalansom u različim sportovima.

Košarka: Razlike u snazi desne i lijeve noge

Dobar dio košarkaške igre posebno opterećuje jednu nogu igrača. Kao i obično, problem proizilazi iz toga što se igrači obično mnogo češće odlučuju na šut i na same skokove sa svoje dominantnije strane.

Rješenje:

- Čučanj s jednom (dominantnom) nogom oslonjenom na klupu: 3 serije sa po 10 ponavljanja

- Jednonožno rumunsko mrtvo dizanje (dominantna noga podignuta nazad): 3 serije sa po 10 ponavljanja

Fudbal: Slabe zadnje lože, aduktori i gluteusi, ograničena pokretljivost članaka

Fudbaleri su brzi, te brzo mijenjaju smjer kretanja, a baš to u kombinaciji rezultira stresom njihovih koljena i rezultira mišićnim debalansom. Jačina i čvrstoća zadnjih loža i gluteusa, posebno djeluje na stabilnost koljena, te se na taj način sprječavaju povrede. Također, baziranost na šutiranje samo dominantnom nogom, vodi čak i do vidljivog debalansa.

Rješenje:

- Jednonožno rumunsko mrtvo dizanje: 3 serije sa po 10 ponavljanja

- Bočni plank: 2-3 ponavljanja po 30 sekundi na obje strane

- Nordijsko spuštanje za zadnju ložu (fotografija iznad): 3 serije sa po 10 ponavljanja

Američki fudbal i ragbi: Jači prednji, a slabiji zadnji mišići

Igrači sportova koji ovom dijelu svijeta i nisu toliko popularni, najčešći problem mišićnog debalansa imaju zbog toga što se na treninzima previše baziraju na vježbanje prednjih mišića, a zanemaruju one koji se nalaze za zadnje strane tijela. Tako se većina ovih veoma jakih momaka posebno bazira na bench potisak i čučnjeve, dok istovremeno njihova leđa i zadnje lože ostaju prilično slabašni. To je jako opasno znajući da je u prirodi ovih sportova to da prilikom prodora igrači moraju brzo mijenjati smjer, a ovakav debalans vodi do povreda koljena, članaka, ali i samih leđa.

Rješenje

- Kettlebell swing: 3 serije sa po 10 ponavljanja

- "YTWL" vježba za ramena (fotografija iznad): 2 serije sa po 8 ponavljanja

- Nordijsko spuštanje za zadnju ložu: 3 serije sa po 10 ponavljanja

Podijeli članak