Pet razloga zašto vam dijeta ne uspijeva

Analiza stručnjaka

Skoro svaka osoba koja ima organizam sklon debljanju, barem jednom se susrela sa problemom neuspješnog procesa mršanja i potpunog kraha mukotrpnog držanja neke vrste dijete. Iako se radi o jako čestoj pojavi, obično se iza svakog takvog propalog pokušaja dovođenja u liniju, krije manji niz identičnih grešaka koje sabotiraju proces. 

Profesionalni fitnes trener James Staring je duže vrijeme vodio evidenciju, te na kraju objavio koje su to najčešće greške zbog kojih ljudi ne samo da ne uspiju smanjiti svoju tjelesnu masu, već nerijetko nakon par mjeseci imaju i veću nego prije.

Prevelike porcije obroka

Kako se velika većina dijeta bazira samo na odabir hrane, osobe koje žele smršati uvjerene da jedu zdravu hranu, nisu ni svjesne da se je moguće udebljati i konzumiranjem same najzdravije hrane na svijetu. Jednostavno, jelovnik treba da bude pun raznovrsne hrane, ali s malim količinama iste.

Neuravnotežena prehrana i nepravilan unos nutrijenata

Svi su čuli za proteine (bjelančevine), svi su čuli za ugljikohidrate i masnoće, ali kada se treba napraviti savršen balans na tanjiru, tada sve osobe koje imaju problem sa kilogramima jednostavno posustanu. Dakle, izbacivanje svih UH iz ishrane je glupost, te bi se trebali samo eliminisati jednostavni (slatkiši i peciva sa bijelim brašnom), proteini moraju biti dio obroka, a isto tako i masnoće (samo nezasićene - iz ribe, maslina, avokada, orašastih plodova). Sva tri elementa provedena kroz prethodnu analizu veličine obroka, dovoljna su za dobar početak dijete.

Dijeta bez povećanja fizičke aktivnosti

Mršati je moguće bez fizičke aktivnoti, ali daleko je uspješniji kompletan proces ukoliko se ubaci neki način vježbanja. Ne samo da će djelovati na zatezanje tijela, što na kraju krajeva i jeste cilj, već će pružiti i mogućnost da se potroše dodatne kalorije i mnogo ubrza proces mršanja.

Zaobilazak omega-3 masnih kiselina

Masnoće jesu najkaloričnije i one se obično izbjegavaju u svakoj dijeti, ali u tom slučaju se ispuštaju sve beneficije koje nose omega-3 nezasićene masne kiseline. Među tim beneficijama je čak i (na prvi pogled nelogično) povećanje efikasnosti dijete i brže mršanje. Uz to, zdravstvene beneficije poput podizanja imuniteta su posebno važne.

Brojanje kalorija bez prave strategije njihovog unosa

Brojanjem kalorija uistinu je moguće najefikasnije dostići cilj, jer čistom matematikom moguće je i povećati, i smanjiti i održati tjelesnu masu. Ipak, suho računanje kalorija u 95 posto slučajeva vodi do izgladnjivanja i gubljenja mišićne mase, što je za vanjski dojam ravno katastrofi. Najgora stvar je što se nakon opuštanja tijelo bori da što brže vrati izgubljeno, pa se nerijetko nabaci i više kilograma nego što je vaga pokazivala ranije. Pametno prateći kalorijske vrijednosti hrane, moguće je mršati čak i bez osjećaja gladi, a uz uravnotežen unos proteina, ugljikohidrata i dobrih masnoća, te fizičku aktivnost, mršanje može postati jednostavan i zadivljujuće efikasan proces. 

Podijeli članak