Namirnice koje podgrijavanjem postaju opasne

Opasnost po zdravlje

Da ne bi narušavali zdravlje sebe i svojih najmilijih, mnogi ljudi izbjegavaju kupovinu i korištenje mikrovalne peći koja je inače poznata kao "mali rengen aparat". Stoga, za sve namirnice koje treba podgrijati, okreću se ostalim, dobrim starim načinima grijanja hrane.

Međutim, bilo da se podgrijava u mikrovalnoj peći, u tavi, ili na bilo koji drugi način, postoje namirnice koje se doslovno pretvaraju u nešto toksično i opasno, iako su u suštini veoma hranjive i zdrave. To treba imati na umu kada je u pitanju ovih pet namirnica.

Celer

Kada se prvi put zagrije, celer može poslužiti kao odličan pomagač za pripremu ukusnih supa i dodavanje arome ostalim jelima. Međutim, nakon kuhanja, obavezno bi ga trebalo izvaditi iz jela jer tada je još uvijek kvalitetan i zdrav, da bi već nakon idućeg zagrijavanja njegovi nitrati postali toksični.

Krompir

Da krompir nije namirnica koja se spremna može koristiti i par dana nakon spremanja, to većina ljudi već odmalena zna. Ipak, zanimljivo je prostudirati zbog čega nije dobro podgrijavati krompir, kao nijedno jelo koje ga sadrži. Naime, struktura ovog čuvenog povrća je takva da uslijed podgrijavanja ne samo da gubi svoje nutrijente koji ga inače krase i čine zdravim, već i postaje toksično.

Špinat

Špinat je veoma zdravo povrće koje bi se trebalo svo pojesti odmah nakon spremanja, te koje se ne bi trebalo ostavljati za kasnije, a posebno ne za dan poslije. Ovo brojnim mikronutrijentima bogato zeleno povrće sadrži nitrate koji se već uslijed stajanja, a posebno uslijed podgrijavanja pretvaraju u kancerogene materije.

Jaja

Kraljevski doručak preporučen od svih nutricionista zasnovan na jajima, fantastičan je način unosa u organizam niza elemenata potrebnih za njegovo zdravo funkcionisanje. Ipak, cijela priča može dobiti drastičan zaokret ukoliko se ne pojede sve što je pripremljeno, pa se bude moralo pristupiti podgrijavanju, koje jaja pretvara u rizičnu namirnicu. Isto se odnosi i na sve prelive, koji se također mogu držati u frižideru i jesti hladni, ali bez podgrijavanja.

Gljive

Gljive predstavljaju namirnice bogate proteinima, ali kako se radi o specifičnoj vrsti proteina, i podgrijavanje gljiva i svih namirnica koje ih sadrže je zabranjeno. Upravo pomenuti proteini mijenjaju svoj sastav prilikom drugog grijanja, pa mogu dovesti do problema sa probavom.

Podijeli članak